Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Tesztem, tesztem mondd meg nékem... II.

2010.01.07. 20:57 Anna szerint

A mai nap rámzúdult az iskolai dömping, eddig tartott amíg drága tanáraim visszataláltak ostorcsapós önmagukhoz :-) Pihentetésnek a tesztekhez menekültem, a felvi.hu-n a Pályamotiváció kérdőívre esett a választás, ami kiderítette jövőbeni munkám során, mely szempontokat tartom fontosnak - íme, az első öt, amit leginkább (nagyon kecsegtető lenne egy ilyen munka), és az utolsó négy, amit legkevésbé.

1. Az előrejutás lehetősége (társadalmilag magasra értékelt szakmában, fontos helyen tevékenykedni)

2. Esztétikum (a tevékenység vagy az eredményeként születő termék szépsége)

3. Szórakozás lehetősége a munka során (ismerkedés, bulizás a munkatársakkal)

4. Csapatmunka (több emberrel együtt dolgozni, több emberrel kapcsolatban lenni a munkanap során)

5. Mozgalmasság, szabadság (a munkavégzés fontos része az utazás, szabadság, pezsgés)

...................................................................................

15. Emberek segítése, fejlesztése (mások problémáinak megoldás, fejlődésük támogatása)

16. A munkahely sajátosságai (a környezet jellemzői, munkakörülmények befolyásolóbbak, mint a tevékenység maga)

17. Környezetben élő emberek hatása (választásodban erősen érvényesül a rokonok, barátok, ismerősök példájának hatása)

18. Kevés erőbefektetés (könnyen végezhető, kevés tanulást igénylő munka lenne megfelelő - mérlegeld, tényleg most akarsz-e továbbtanulni)

A milegyek.hu (http://www.milegyek.hu/komptesztstart.php) kompetenciatesztjében (egész jól szórakoztam közben) negyven kérdésre kell válaszolni, online módon, azaz egymás után dobódnak fel a kérdések, amikre a nem jellemző és a jellemző közötti skálán kell húzogatni az egeret (mennyivel kényelmesebb, mint az előzőek!). Elhatároztam, hogy önkritikus leszek, azaz, nem aszerint adom a válaszokat, milyennek képzelem magam, mint ideális Anna, hanem inkább szigorítok, és rosszabb napjaimat veszem figyelembe – nem leszek az önámítás áldozata:-) A “nem szeretek elhamarkodott következtetéseket levonni, inkább átgondolom, hogy tudom jobban megindokolni” állításnál például rögtön a legjellemezőbb felé szaladt a kezem, amikor rájöttem ezzel a mozdulattal máris cáfoltam a dolgot, így aztán nyeltem egyet és jóval lejjebb húztam a kurzort. A “képes vagyok türelmesen, hosszan odafigyelni másokra” kijelentésnél vagy annál, hogy “szeretem a kétkezi munkát” szintén a nem jellemző felé billent a mérleg, míg a “szeretek ismeretlen helyeket megismerni, külföldre utazni, s általában könnyen megértem és átveszem a helyi szokásokat”-nál a maximumig tekertem az egeret.



Eszerint a kreativitás és a logikus gondolkodás holtversenyben erényeim (a teszt szerint egyébként a 8 pont feletti eredmények iránymutatóak), de az alkalmazkodó- és a szervezőképességemre is támaszkodhatok. “Leginkább azonban a vendéglátóiparban, protokoll ügyintézőként, rendezvényszervezőként kamatoztathatod e képességedet” – így a rövid ajánlás, de a teszt itt nem ér véget, újabb szűrőkkel (itt érdemes új lapot nyitni, mert a barangolásból nehéz visszakeveredni a kiinduló oldalra) eljuthatunk konkrét szakmákhoz. Nézzünk egy példát! A kreativitásnál a “végzettség” fülnél a felsőfokút pipáltam be, a szakmacsoportoknál a “művészet, közművelődés, kommunikációt” és a “vendéglátás-idegenforgalmat”.

És, tádám! A teszt szerint közművelődési vagy kulturális menedzserként arathatnék babérokat (rákattintva leírást találhatsz a szakmákról, mert elsőre nekem sem mondott túl sokat a kifejezés), sőt az is kiderült, hogy az idegenforgalmi, a vendéglátó vagy az utazásszervező menedzserség sem áll távol tőlem (nem hiába mondják, hogy a menedzserek világát éljük). Az oldal hibája egyébként az, hogy nem teljes a szakok és szakmák adatbázisa, ez világosan kiderült, amikor csak a szimpla “szakmakeresőt” (http://www.milegyek.hu/kereso.php?start=1) próbáltam ki, és felsőfokú végzettséghez igen csekély listát dobott ki.

 

Ha rákaptál a tesztelgetésre, itt még szórakozhatsz:

http://www.necc.hu (játékosabb, önismereti tesztek)

http://www.shl.hu/cgi-bin/index.php?page=hu/products/tests#testcategory_1 (komolyabb, inkább munkába állás utáni tesztek, vagy felvételnél alkalmazott tesztek)

Szólj hozzá!

Címkék: tippek pályaválasztás önismereti tesztek

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr271655200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása