Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Vidék, vidék, te csodás..

2010.02.01. 14:05 Anna szerint

A hatalmas hóvihar és elakadások ellenére, csodálatosan feltöltődtünk a hétvégi kiránduláson, távol a város zajától, kandallós romantikában, hógolyó csatákkal fűszervezve igyekezett mindenki elfelejteni a mindennapok sodrát. Innen jött az ihlet, merjek kicsit belegondolni a vidéki létezésbe, és elmerengeni azon, mit nyerhetek (veszíthetek) azzal, ha a tanulmányaimat nem a fővárosban folytatom - hanem (micsoda kihívás!) teljesen új környezetben építem fel az életteremet.

Megfigyelhető jelenség, hogy azok a városok, ahol főiskolák és egyetemek telepednek meg, amolyan diák-központokká változnak a beáramló fiatalság hatására, frissesség és fiatalosság lesz jellemzőjük - nem mellékesen a helyi vállalkozásokat is növekedésre sarkallják, megtöltik a kávézókat és pubokat, mi több koncerteket és bulikat vonzzanak a helyszínre. A másik, ami viszont inkább emberi vonatkozás, hogy a kevesebb ember és őrült rohangászás hiányában, a vidéken élők sokszor jobban oda tudnak figyelni a másikra és barátságosabbak - valahogy egyszerűen lassabb és nyugodtabb náluk az élet. Hétvégén mi is belekóstoltunk ebbe egy picit: házigazdánk tiszta szemű, becsületes családapa volt, aki a legnagyobb készséggel jelent meg újra és újra, bármilyen kívánság felmerült (hozott még fát a kandalló tüzéhez vagy éppen levitt valakit a boltba utánpótlásért) és mindvégig a legnagyobb természetességgel, hátsó gondolatoktól mentesen állt hozzánk.

A másik pozitív szempont a vidékre költözésben, hogy mentesülve a hátrahagyott barátoktól, minden erőnkkel a tanulásra koncentrálhatunk és ebben az adott iskola is partner lesz, a vidéki intézményeknek ugyanis kiépült infrastruktúrájuk van, hogy a hallgatók mindent egy helyen megtalálhassanak. Ennek némileg ellentmondó, de hasonlóképpen pozitív újdonság lehet egy új kör, amit kialakítunk magunk körül, hiszen itt az emberek sokkal inkább együtt kell, hogy mozogjanak és cselekedjenek - emiatt sokan úgy élik meg, hogy jóval összetartóbb közösségi életbe csöppennek, mint amiben addig részük volt.

A környezetváltozás persze külsőségekben is megmutatkozik: eleve jobb a levegő, ettől aztán gyorsabban szárnyal az agy és működik a memória, vidámabban és lelkesebben ébred az ember reggelente, útját az iskola felé madárcsicsergés és tisztaság kíséri, talán éppen azért, mert vidéken az emberek jobban figyelnek egymásra, így aztán az is kínosabb, ha valaki szemetel - ergo, alig van valaki, aki ezt meg meri tenni. Egy új világ vár felfedezésre: a helyi moziktól a cukrászdákon át a kávézókig és pubokig (netalán múzeumok és színházak beiktatásával), hogy az, aki képes elszakadni megszokott Budapestjétől, valami olyasmivel gazdagodjon, amiről eddig csak benyomásai lehettek, különböző vidéki utak alkalmával.

Ami viszont a vidéki tanulmányok ellen szól, azok a plusz anyagiak: utazási és lakhatási (már ha, nem mint ingázó jársz-kelsz Budapest és a vidéki város között) költségek - mindez más részről segíthet az önálló életvezetés megtapasztalásában, hogy később magabiztosan állj meg a saját lábadon.
 

Székesfehérvától Debrecenig, de Piliscsaba sincs messze

A jelenleg esélyes iskolák közül, kettőnek van vidéki érdekeltsége, de ide sorolom a piliscsabai Pázmányt is, ami hasonlóan a Kodolányi székesfehérvári campusához nagyjából egy órás vonatúttal megközelíthető. Ez annyiban lenne jobb, hogy most úgy érzem Budapest vonzáskörzetében maradnék, ahhoz talán kevés bennem a bátorság, hogy az ország másik végébe költözzek. Így ki tudnám kerülni a lakhatási költségeket, de azt hiszem egy idő után mindenképpen amellett döntenék, hogy ott is megvessem a lábam, ahová járok - nem mellékesen amiatt, mert így külön kis életet élhetnék, anélkül, hogy ez úgy tűnjön, menekülni akarok itthonról (ez persze nem is igaz, de minél többet töprengek errről, annál több vidám kép ötlik fel bennem arról, hogy mi minden változna meg ezzel a huszárvágással...).

A Debreceni Egyetem szinte az összes létező karral rendelkezik, ebből kiindulva nyüzsgő egyetemi életre lehetnek berendezkedve, nem beszélve arról, hogy az egyetem a legtöbb rangsorban derekasan megállta a helyét idén is. ITT találtam hallgatói megítélések összefoglalóját, igaz három évvel ezelőtti, szóval azóta sok minden változhatott. Ebből az látszik egyébként, hogy sokan nincsenek megelégedve az épületek állapotával és az étkezés (menza) minőségével, de a könyvtárak felszereltségét mindenhol kiemelték. Az egyetemről ITT lehet majd olvasni a jövőben, úgy láttam éppen januártól indították el ezt a nagyon hasznosnak tűnő blogot, ahol tanárok-diákok mesélnek majd a tervek szerint viszontagságaikról-élményeikről.

A Kodolányi eredetileg Székesfehérvárról indult, innen nőtte ki magát akkorára, hogy már Budapesten és Siófokon is van campusuk, de a gyökerek az egyik legrégebbi magyar városhoz, egykori királyi székhelyhez vezetnek. A campus nem szorosan körbevett terület, a főiskola épületei egymástól átlag öt percre vannak és mind a hat objektum a történelmi belvároshoz közel helyezkedik el. Az idilli környezetet itt a Csónakázó-tó testesíti meg, ami a főépület mellett van és egész kis rendszer épült ki az iskola köré, tekintve, hogy kezdetben ide rendezkedett be az intézmény. Jól felszerelt a könyvtár (szép nagy számot írnak, 100 ezer kötettel büszkélkednek), van itt online szerkesztőség, saját közszolgálati rádió és vizuális alkotóműhely is. A másik nagyobb épületben van a Turizmus Tanszék (ahol egyébiránt konditerem is helyet kapott, lányoknak és fiúknak külön helyiségben :-D), míg a legújabb fejlesztés a Városmajor épület (itt van például a Művészeti Tanszék, ezért különleges hangszigetelés jellemző a termekre). Összességében az összes épületre jellemző, hogy parkosított környezet veszi körül, valamint, hogy étterem tartozik hozzájuk, és természetesen van kollégium is, emellett apartmanházak, melyeket az iskola épített, ezekbe is be lehet költözni.

Piliscsabán, a Pázmány bölcsészkarát egy régi orosz katonai laktanyából alakították ki annak idején, a híres építész, Makovecz Imre irányításával. Minden egy helyen van, csak sétálgatni kell az épületek között (könyvtár és informatikai termek majd minden épületben vannak) és kollégium is van kettő is (sőt, a campus mellett sorházakat építettek fel, amelyekben sokszor van kiadó albérlet), amellett, hogy az egyetemnek saját vonatmegállója van, de busszal is el lehet jutni az Árpád-hídtól. Itt a festői környezetet a Pilis adja, de az épületek is rendben vannak, az alapokat annak idején ugyan meghagyták, de minden mást újraépítettek. Az egyetem Piliscsaba szélén van, tehát különálló egység a falutól (meg lehet a maga zárt kis köre), de az odajárók szerint az egyetemhez közeli helyek szuperül alkalmazkodtak a diákokhoz, ami nem csoda, hiszen belőlük élnek.

Szólj hozzá!

Címkék: vidék felsőoktatási intézmények

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr381681896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása