Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsőoktatási (8) felsôoktatási (1) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Ami még hátra van: és ez lesz csak a java

2010.02.09. 21:05 Anna szerint

A mai napom arról szólt, hogy minden létező dolgot összeszedjek és egy kupacba gyűjtsek a felvételi jelentkezéshez - új időszámítás kezdődik az életemben, de most nem nyomasztó teherként, hanem mint a jövő ígérete csúcsosodik előttem. Reggel még görcsökkel  ébredtem, de az iskolai légkör helyretett, társaim kifakadásai egyértelművé tették: nem én vagyok az egyetlen, akire még vár a bűvös sorban állás a postán :-) Innen jött az ötlet is, hogy pénteken iskola után felvételi lapok kitöltése és postára adása délutánt tartsunk ünnepléssel egybekötve, ami persze csak akkor kezdődik el, amikor mindannyiunk szívéről legurul a hatalmas kő: jelentkezési lapunk eltűnik a postás kisasszony kezei között.

Ide kívánkozik, hogy hosszas tépelődés után kimondhatom döntöttem: a turizmus-vendéglátás mellett, háttérbe szorítva "vad földeken tudósító leszek" álmomat, de azt semmiképpen sem, hogy bejárjam a világot. Annyira szeretek utazni! A döntésben egyébként leginkább az a felismerés segített, amit a hétvégén fogalmaztam meg magamban a következő sztori után. Éppen hazafelé tartottam az Andrássyn, amikor elém toppant négy fiatal belga srác (na, jó szembe jöttek, de megleptek, ahogy rám mosolyogtak) és firtatni kezdték, hová ülhetnének be a környéken. Annyira közvetlenek és illedelmesek voltak, hogy gyorsan összemelegedtünk (én ugye pont a Liszt Ferenc tér felé mentem), aztán persze nem bírtam nemet mondani a meghívásnak. Hihetetlen feldobtak a srácok, sziporkáztam, egy óra múlva már egymás szavába vágva dőltek belőlünk az élmények - és ez volt az a pont, amire visszaemlékezve rájöttem, hogy nekem picit olyan külföldiekkel beszélgetni, mintha valami különleges történne, felvillanyoz és feltölt, valahogy kinyit a világ felé.

Péntekre mindennek csodás rendben kell állni az asztalomon, sőt előző nap még sütni is fogok, mégpedig csokis muffinokat, ami egyszerű, de tetszetős és finom. És, akkor a lista, hogy az összejövetel sikeres legyen:-D

I. Elmaradhatatlan kellékek

- Jelentkezési lap minimum két példányban.
- E-felvételi rendszerben regisztrálás (mi a párhuzamos kitöltés hívei vagyunk).
- Rotring/grafit ceruza és nem maszatolós toll.
- Minimum 9000 forint, amiért három helyre lehet jelentkezni, innentől minden további hely 2000 forintba kerül.
- Az eddig beszerzett bizonyítványok/oklevelek/versenyeredmények fénymásolata.
- Extra: fénykép (3,5 cm x 4,5 cm méretű, fekete-fehér, lehetőleg egy évnél nem régebbi)   a leendő diákigazolványodhoz.
 

II. A sorrend

- Nem hiába szenvedtünk idáig, az első és legfontosabb, hogy egy külön fehér papírra leírjuk az iskolákat és szakokat, ahová jelentkezni szeretnénk - először eresszük nyugodtan bőlére, hogy aztán pénztárcánktól függően (illetve attól, hogy mennyire akarunk biztosra menni) bejelöljünk annyit, amennyire befizetünk.
- A jelentkezéseket korlátlan helyre be lehet adni, de a sorrend nagyon fontos, oda fognak felvenni ugyanis, ahol a pontszámaid először érik el adott iskola+szak ponthatárát. Éppen ezért azt az iskolát és szakot/szakokat kell az első helyekre beírni, ahová a legjobban be szeretnél jutni (még akkor is, ha reménytelennek érzed ezt a pontszámaidra gondolva) és nagyban növeli az esélyeidet, ha a költségtérítéses képzést is vállalod.
- FONTOS!!! Ugyanazon intézményben, ugyanarra a szakra jelentkezés esetén az államilag támogatott és a költségtérítéses képzés egy képzési helynek számít, tehát az államilag finanszírozott képzések melletti költségtérítésesek megjelölése nem kerül plusz pénzbe.
- Az utolsó helyekre, amolyan vésztartalékokkal érdemes élni, ezek az úgynevezett "biztos befutók", akár felsőfokú szakképzések adott területen, melyek tantárgyait a későbbiekben (amikor sikerül bejutnod) beszámítják a felsőoktatási intézményben.
- A sorrenden július 8-ig egyszer lehet változtatni!

 

III. Tippek, ha papíron töltöd

- Kitöltés előtt olvasd végig az útmutatót, már csak azért is mert ennek a tetején található a FELVÉTELI AZONOSÍTÓ számod, amit meg kell őrizni (sok kis cetlire és sok helyre eltenni), ezen a számon tartanak innentől kezdve nyilván, azaz minden további ügyintézésnél erre kell hivatkoznod.
- Edz rá: írj olvashatóan és gyöngybetűkkel (profik először grafit ceruzával töltik, aztán ellenőrzik, aztán átírják :-D)
- A csekket fizesd be először! A befizetést igazoló csekkszelvényt (amit javasolnak lefénymásolni, na de ez már hab a tortán, szerintem egy ajánlott feladás is megteszi) ragaszd fel a jelentkezési lapon a kijelölt helyre (és ne tűzőgéppel tűzd).
 

IV. Amiket csatolni kell és ameddig

- Ha csak e-felvételivel jelentkezel ne felejtsd el, hogy február 23-ig tudod hitelesíteni jelentkezésedet (lásd előbbi posztban).
- Célszerű persze minden bizonyítványunkat és többletpontunkat bizonyító irat fénymásolatát már a felvételi jelentkezési lappal egyetemben feladni (fekete-fehérben kell fénymásolni, A4-es formátumban), amellett, hogy például az utolsó év végi eredményeket és az érettségi bizonyítványt lehetetlen. Éppen emiatt nem kell megijedni, ha nem tudod őket feladni a lappal együtt - itt a fontos sokkal inkább az, hogy csak olyan eredményt írj be a jelentkezési lapra, amit már megszereztél.
- Az eredményeidet bizonyító iratokat legkésőbb június 2-ig javasolják, hogy add fel az Oktatási Hivatal (1380 Budapest Pf. 1190) címére, míg a végső határidő július 8-a. Ami pedig ez után érkezik, nem fogják elfogadni.
- A cél az, hogy minél hamarabb feladd, amit csak lehet, de az e-felvételi rendszerben is feltöltheted a dokumentumokat, amikhez időközben hozzájutsz.
- FONTOS!!! Ha nem a jelentkezési lappal együtt adod fel őket, hanem külön: feltétlen írd rá felvételi azonosító számodat.

Mi lesz február 15-e után?

- ha valamilyen adatot rosszul adtál meg, legkésőbb 30 nap múlva erről értesítenek (a hiánypótlás határideje március vége),
- de április végétől az e-felvételi rendszerben is megnézheted a jelentkezési adataidat, akkor is, ha papíron jelentkeztél,
- sőt a regisztrációs levélben is megteheted, amit szintén ekkoriban küldenek majd ki.
- hiányzó dokumentumok pótlását nem elfelejteni (ezeket felvésem a fali naptáramba), itt a határidő június 2.
- dokumentum beküldés, adat- és sorrend módosítás végső határideje: július 8.
- 2010. július 22: ponthatárok kihirdetése

ÉS, HA VALAMI MÉG MINDIG NEM LENNE VILÁGOS:
Educatio Kht. Ügyfélszolgálata
Telefonszám: 06-1/477-3131

Szólj hozzá!

Címkék: felvételi érettségi ponthatárok jelentkezési lap felvételi azonosító jelentkezési határidők e felvételi

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr541743936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása