Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Megőrizni a humorérzékem - hogyan tovább?

2010.07.27. 09:08 Anna szerint

Jaj, jaj és jaj! A hallgatásom oka, hogy a felvételi ponthatárok kihirdetése után most igazi dilemmában vagyok, de muszáj már írnom, bízva abban, hogy segítettek tisztábban látni. (Másrészt abban is van igazság, hogy minden történés három napig tart - és okulva az előző sokkból, most igyekeztem higgadtan kezelni a tényeket.) 

Pénteken volt ugye a „PONT Ott Parti" a Corvin sétányon, idén itt hirdették ki az eredményeket, és volt külön Kodolányis stand is, napernyőkkel és nyugágyakkal és frissítővel :-))) Természetesen millióan voltak, és bevallom én annyira torokban dobogó szívvel vártam az este nyolcat, hogy eleinte el sem akartam menni az egész rendezvényre, csak otthon ücsörögni, mondjuk egy jó nagy adag fagyival vagy valamivel, ami majd átsegít a stresszen, és várni, hogy a neten megnézhessem a ponthatárokat. Aztán végül a lányok rohama rávett, hogy kidugjam a fejem a sétányra és együtt izguljam végig az estét a többi felvételizővel, akik idén összesen 140 303-an voltak (tavaly sokkal kevesebben 127 283-an jelentkeztek), és jó nagy részük itt jött össze a PONT Ott partin. Szóval már kb. hat órától itt várakoztunk, ami arra volt jó, hogy közben az ember temérdek ismeretséget köthetett, és megbizonyosodhatott afelől is, hogy kevés kivétellel a legtöbben ilyenkor igen csekélynek érzik pontszámukat (most már elárulhatom, nekem 310 jött össze).

Igazándiból én abban bíztam - még az érettségi előtt -, hogy minimum 420-ig tornászom fel magamat, és amikor írtam a kiborulást, az azért is történt, mert ugye a várt és a valós eredmény között bizony jócskán lett eltérés. Szóval tulajdonképpen izgultam, miközben belül az esélytelenek nyugalmával tébláboltam, de az igazság az, ilyen tömegrendezvényen ha akarod, ha nem, átragad rád a közhangulat. Legbelül azért abban az egyben reménykedtem, hogy talán a Kodolányi vidéki sulijaiban alacsonyabbak lesznek a ponthatárok, de a helyzet az, hogy mind a három iskolában 399 és 400 pont lett a bejutási küszöb. (Mellesleg idén a legnépszerűbb szak a turizmus-vendéglátás volt, összesen 4393-an jelentkeztek erre a szakra, és az országban mintegy 2232 embernek - azaz kb a felének - sikerült a felvételije.) Idén amúgy - mivel többen jelentkeztek - kevesebben nyertek felvételt, de még így is kb. 10-ből 7-en örülhettek (azaz idén 70% jutott be, míg tavaly 74%).

És itt jön a dilemmám: a költségtérítéses képzésre ugyanis felvettek (ide már 200 ponttal be lehetett jutni), de sajnos közben a család anyagi helyzete úgy alakult, hogy egyáltalán nem vagyunk biztosak benne (SŐT!!!!!!), hogy ezt megengedhetjük/megengedhetem magamnak. Fél évvel ezelőtt még semmi gondot nem okozott volna a 215 ezer forint/félév (sőt van két ismerősöm is, akik ennek is nagyon örültek, egyébként szinte alig maradtak le a ponthatártól, de úgy vannak vele, hogy majd igyekeznek nagyon nagyon jól tanulni és akkor van esélyük arra, hogy átveszik őket az államilag finanszírozottra), most viszont nagyon-nagyon elgondolkodtató, hogy be merjük-e vállalni. A szüleim azt mondták, hogy csak akkor iratkozzam be, ha suli mellett tudok dolgozni is, és abból befizetem a tandíjat - amiben van is ráció, csak picit félek az egésztől, hogy találok-e munkát, és, hogy bírom majd a kettőt egyszerre...

Annyi biztos, elkezdek utánanézni a következő lehetőségeknek:

1. Kodolányi pótfelvételi - hogyan működik? (augusztus 10-ig lehet jelentkezni)
2. Kodolányi tandíjfizetési lehetőségek: részletfizetés, kedvezményes fizetés, szociális segély, ösztöndíj lehetőségek?
3. Kodolányi felsőfokú szakképzése - milyen feltételekkel? (itt egy félév csak 91 ezer/116 ezer forint és később beszámítják a tanult tantárgyak minimum egynegyedét - azaz, meg kell tudnom pontosan hogyan működik, és lehet, hogy az lesz, hogy ezt elkezdem, közben dolgozom picit és újra felvételizem és újra érettségizem és bejutok az államira és közben már megismerem a sulit, a szakmát és a tanárokat...)

+++4. Munkát kell találnom legalább augusztusra!!!!


Huhh... Most kicsit megkönnyebbültem, hogy ezt az egészet összeírtam, és feketén-fehéren látom, milyen feladatok várnak rám. Azt hiszem leszaladok a boltba, csinálok egy finom tejes kávét sok tejszínhabbal és azon nyomban nekilátok!

2 komment

Címkék: felvételi ponthatárok kodolányi költségtérítéses turizmus vendéglátás

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr892179744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TyBoR · http://tybor.blogspot.com 2010.07.30. 15:17:13

Hello!

Először is gratulálok a sikeres felvételidhez, még ha nem is úgy sikerült teljes mértékben, ahogy szeretted volna. Sajnos viszont ez úgy tudom egyben azt is jelenti, hogy pótfelvételire nem mehetsz, hiszen felvételt nyertél a normál felvételi eljárás keretében.

Megjegyzem a pótfelvételi keretében (szinte) kivétel nélkül költségtérítéses formában kerülnek meghirdetésre azok a szakok, ahol nem sikerült betölteni a rendes felvételi eljárás keretében a megadott keretszámot.
Megjegyzem, a költségtérítéses és államilag finanszírozott képzés között ma már van átjárás a megüresedett államilag finanszírozott helyek létszámának függvényében az adott szak és évfolyam tekintetében. Erre a Kodolányi János Főiskola is rendre kiírja a pályázatot, melyre a költségtérítéses hallgatók pályázhatnak. Költségtérítéses képzésről államira az vehető át, aki az utolsó két bejelentkezett félévben megszerezte az ajánlott tantervben előírt kreditmennyiségnek legalább az 50 %-át, és az összesített korrigált kreditindex alapján létrehozott hallgatói rangsor elején lévő hallgató. Továbbá, akinek az összesített korrigált kreditindexe magasabb, mint az államilag támogatott hallgatók összesített korrigált kreditindex – jegyzékén a rangsor alsó ötödénél elhelyezkedő hallgató éves kreditindexe.

Ezenfelül vannak ösztöndíjak, támogatások, amelyek elérhetőek, igaz sajnos bizonyos támogatásokra csak az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatók jogosultak. Költségtérítésesként is lehet ugyanakkor pályázni a közéleti ösztöndíjra, avagy például van külön szociális ösztöndíj és krízis alap a költségtérítéses hallgatók számára. Rászorultság esetén egyébként a lakhelyeden is próbálkozhatsz valamilyen támogatást igényelni, ennek is utána lehet járni.

Továbbá a tandíj finanszírozásában segítséget jelenthet a diákhitel, mely jelenleg költségtérítéses hallgatók számára akár havi 50e Ft-ot, vagyis szemeszterenként 250e Ft-ot jelent. A törlesztése pedig a tanulmányok befejeztével kezdődik csak el – persze előtörleszteni lehet. Az első két évben a minimálbérhez viszonyítva (8%), később a korábbi fizetésedet alapul véve kell törleszteni. Persze nyári munka után, esetleg iskola melletti munkával együtt nem feltétlen van szükség a legnagyobb összeg felvételére, illetve nem minden félévben szükséges a hitel igénylése.

És persze lehet kérvényezni a részletfizetést is, ezt első féléves hallgató 2010. szeptember 10-ig teheti meg. Kedvezményes fizetési lehetőség csak a már legalább egy lezárt félévvel rendelkező hallgatók számára lehetséges. Szintén egy lezárt félév után már lehetőség van fizetési halasztást kérni, de ez elsősorban azoknak van, akiknél valamilyen váratlan esemény miatt a részletfizetés sem megoldható.

A Kodolányi fsz képzéseivel nincs tapasztalatom, de egy ismerősöm járt már úgy, hogy sikertelenül felvételizett PTE jogra, elment a PTE által szervezett fsz képzésre, 1 év után felvették jogra, és alig sikerült elérnie, hogy tényleg beszámítsák a tantárgyakat, amiket anno ígértek. Az is igaz, hogy szintén ismerőseim elmondása alapján a PTE azért kevésbé „hallgatóbarát” intézmény, mint a KJF ;-)

Amit érdemes meggondolni, hogy megéri-e kiadni (legalább 2x) 116e Ft-ot az fsz képzésre, vagy jobb félretenni, gyűjteni hozzá, és akkor ha sikerül az új felvételi államira, akkor meglesz a pénz kolira/albira, ha pedig esetleg ismét nem jön össze – azért elég sok pont kell hozzá –, akkor pedig már a féléves költségtérítés fele (vagy másként nézve az első félév teljes díja) a rendelkezésetekre áll.

No, hát jó gondolkodást és persze további kellemes nyarat! :-) Kicsit ugyan már késő van hozzá, de remélem sikerül valami állást találnod a nyár hátralevő részére.

TyBoR

Anna szerint 2010.07.30. 17:09:49

Annyira jó, hogy vagy!!! Köszönöm szívbôl az információkat, és gondolkodom serényen!!! Az állás keresésrôl és találásról beszámolok, a jövô héten, ha minden jól megy már munkába is állok.....
süti beállítások módosítása