Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsőoktatási (8) felsôoktatási (1) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Dilemma I. - A költségtérítéses képzés

2010.08.30. 12:19 Anna szerint

Nincs mese, itt a döntés ideje: elkezdem-e a Kodolányit, mint költségtérítéses hallgató nappali tagozaton, avagy más lehetőség után nézek és ebben az évben újult erővel vetem magam a felvételi hajrába és érettségibe... Úgy döntöttem a döntés legkönnyebb módja az lesz, ha részletesen utána járok a lehetőségeknek és ésszel döntök - no persze, a megérzéseimet sem dobom félre!

Tehát az ELSŐ LEHETŐSÉG, amit körbe kell járnom, hogy mi történne, ha elkezdeném a Kodolányit, nappali költségtérítéses hallgatóként. Már írtam, hogy anno, amikor felvételiztem ez még egészen sima ügynek tűnt, mármint, hogy ha minden kötél szakad, akkor Anyumék fizetik a sulit (csakhogy azóta Anyumnak nincs munkája, itt nem akarom részletezni, a lényeg, hogy jól keresett, most viszont hónapok óta sehogy sem, ráadásul van még hitelünk is, amit minden hónapban törleszteni kell). A tandíj egy félévre 215 ezer forint, ami egy hónapra lebontva ugyan nem tűnik soknak (43 ezer forint), de jelen esetben nekünk biztos nem telne rá (itt van például az egyik barátnőm, aki hasonlóan járt, mint én a felvételinél, de nekik nem okoz problémát kifizetni a sulit... Ő amúgy kitűzte célnak, hogy egy év múlva átveteti magát államilag finanszírozott képzésre, de erről még később bővebben!)

MIBŐL FIZETNÉM A SULIT?

A legkézenfekvőbb, hogy felveszem a Diákhitelt, majd szépen hátradőlök és elkezdem a sulit. Ez nem is tűnik rossz megoldásnak, de ösztönösen (szerintem ennek családi vonatkozása van - lásd fentebb) irtózom a hitel szótól, ami persze valamilyen szinten nem normális, hiszen a visszafizetését csak az iskola befejezése után kell elkezdeni, és akkor is csak a minimálbér 8 százalékát vonják le tőled havonta (kb. 6000 forintot), majd a harmadik évtől a két évvel azelőtti jövedelmed 8 százalékának 1/12-ed részét. (Itt jegyezném meg, hogy a 2009. február 13-tól  hatályos kormányrendelet-módosítás szerint mindazok, akiknek szülei álláskeresők vagy aki árva, vagy félárva, maximum két tanulmányi féléven keresztül államilag támogatott képzésben havi 50 000 Ft, költségtérítéses képzésben havi 60 000 Ft-ot igényelhetnek.)

Minden pozitívuma ellenére tehát (bár azért sokaktól hallottam, hogy mindent, csak a Diákhitelt ne, tekintve, hogy iszonyú kizsákmányolás az egész és halálod napjáig fizetheted vissza - kivéve persze, ha felturbózod magad és amint lehet visszafizeted az egészet a lehető leggyorsabban) a Diákhitel könnyű, de lelkemre nehéz nyomásként nehezedő megoldást vetít előre. Én sem akarok persze senkit lebeszélni (hasonlóképpen a link blogjának írójához), egyszerűen csak magamra nézve állapítom meg, hogy úgy érzem nem az a típus vagyok, aki el bírná viselni ennek a könnyű hitelnek a terhét :-)))

DIÁKHITELLEL VALÓ TANDÍJFIZETÉS MENETE

Ha a költségtérítési díjat diákhitelből kívánja fizetni, erre vonatkozóan engedményezési adatlapot kell kitöltenie legkésőbb 2010. szeptember 15-ig.

Diákhitelt, mint költségtérítéses hallgató maximum 250 ezer forintot (azaz havi 50 ezret) kaphatnék egy félévre egy összegben, és úgy működne a tandíjfizetés, hogy az ún. Engedményezési Adatlap kitöltésével a Diákhitel Központ folyósítaná az iskola számlájára a meghatározott összeget.

Emiatt a menete az, hogy először:
- bemész a bankba és megkötöd a szerződést, nyomtatványt mindent itt kapsz kézhez (ezt te választod ki a megadott lehetőségek közül, hogy melyikbe)
- bemész a suliba és viszed/kitöltöd 3 példányban a már említett Engedményezési Adatlapot, amit leadsz a Tanulmányi Osztályon, ahol csekkolják majd küldik szépen a Diákhitel Központnak tovább.

Ezzel megoldod, hogy kifizessék helyetted a tandíjat egy összegben, ráadásul az alól is mentesülsz, hogy a megadott határidőig fizesd be a tandíjat - az iskolának elég, hogy az Engedményezési Adatlap birtokába jutott, melyben garantálják neki a pénz folyósítását.

A második lehetőség, hogy elmegyek dolgozni, de ez nagyon megterhelő félévet jelentene, nem beszélve arról, hogy mivel mindkettőben kezdő vagyok (munkában és a felsőoktatásban is) sokkal több figyelmet kellene az első félévben/évben fektetnem mindkettőre. Az igazság az, hogy nem lusta vagyok, csak félek a túlvállalástól, ami ebben az évben is megtörtént, mert lám-lám csak nem sikerült annyira az az érettségi, amennyire terveztem (és ehhez persze hozzá tartozik, hogy olyan prímán jártam tanulás mellett folyton edzésre, meg erre meg arra, és közben persze igyekeztem a lehető legrészletesebben megtanulni egy-egy tételt, csak hogy a végére bele kellett húznom, így aztán lettek témák amik túl jól mentek, míg a másik felükben felszínes maradt a tudásom). Ha tehát ezt az opciót választom, kockáztatom a tanulmányi eredményememt, amivel viszont azt, hogy jövőre átvegyenek az állami képzésre.
(Egyébként beszéltem telefonon László Viktóriával, ő az akit felvételi ügyekben - így például felsőfokú szakképzésről is - lehet kérdezni, és ő mondta, hogy vannak hallgatók, akik azt a taktikát választják, hogy elkezdik a főiskolát fizetősön, majd félévkor újra felvételiznek és bíznak benne, hogy felveszik őket. Persze, ha például valaki csak az első félévet járja le, akkor célszerű passziváltatnia a második félévét, hogy ha mégsem vennék fel, akkor is megmaradjon a hallgatói jogviszonya. Tehát vannak, akik egyszerre újra felvételiznek és kérvényt adnak be átsorolásra...)

AZ ÁLLAMI KÉPZÉSRE ÁTSOROLÁS MENETE


Jó mélyen beleástam magam a Kodolányi szabályzatába, amelynek a Hallgatók által fizetendő díjak szabályzatból szóló része vonatkozik ide (egész pontosan a 2.4.-es pont, azaz „Az államilag támogatott és költségtérítéses képzési forma közötti átsorolás rendje"). Bővebb információt a Kodolányi Gazdasági Hivatala ad telefonon vagy személyesen.

A megüresedett államilag támogatott helyre az vehető át, aki:

- 2007. szeptemberében és azt követően nyert felvételt és tanulmányait megkezdte
- két lezárt aktív félévvel rendelkezik
- az utolsó két bejelentkezett félévben szakjának ajánlott mintatantervében előírt kreditek minimum 50%-át megszerezte és
- az összesített korrigált kreditindexe elérte az átsorolással érintett hallgatói rangsor legelején lévő értéket


A kiszámítás módja:

- A képzési időszak (tanév) lezárása után az államilag támogatott hallgatókról meg kell állapítani, hogy az utolsó két olyan félévben, amelyben hallgatói jogviszonya nem szünetelt, megszerezte-e az adott szakon az ajánlott tantervben előírt kreditmennyiség 50%-át.
- Ha az 50% alattiak száma meghaladja a 15%-ot, a hallgatókat az összesített korrigált kreditindex alapján is rangsorolni kell.
- Képzési területenként és képzési helyszínenként az 50% alatti legjobb összesített korrigált kreditindexű hallgatókat mentesíteni kell az átsorolás alól. Az azonos összesített korrigált kreditindexű hallgatókra azonos képzési területeken, azonos képzési helyszínen azonos döntést kell hozni.
- Az átsorolandó hallgatók számát százalékos arányban, képzési területenként és képzési helyszínenként kell meghatározni.
- Költségtérítéses képzésbe átsorolni maximum az államilag támogatott hallgatói összlétszám 15%-át lehet.


Határidők, nyomtatványok:

- Az átsorolásról a hallgatókat a tanév lezárását követő 30 napon belül írásban kell értesíteni.
- A megüresedett államilag támogatott hallgatói helyekre kérelem (lásd. 12. sz. melléklet) útján jelentkezhetnek a költségtérítéses hallgatók.
- Erre a felhívást a főiskola minden év július 31-ig közzéteszi.
- A kérelmek leadási határideje: minden év augusztus 15.
- A kérelmek elbírálásáról a beadási határidőt követő 15 munkanapon belül kell dönteni, a döntésről a hallgatókat írásban kell értesíteni.

A harmadik lehetőség, hogy beiratkozom és egyrészt részletfizetési kérvényt adok be (ami tök jó, hogy itt lehet, vannak helyek, ahol ez nem is létezik) és az összes létező támogatást megigénylem, és emellett vért izzadok, hogy ösztöndíjakra is jogosult legyek idővel - miközben abban reménykedem, hogy jövőre felvesznek vagy átsorolnak. Ez az opció már jobban tetszene és, ahogy utánanéztem a Kodolányin van temérdek támogatási lehetőség (így például költségtérítéses hallgatók KRÍZISALAPJA), ami nagyon szimpatikus, mert például egy haveromat a Corvinus fizetős képzésére vették fel és szegénynek nem hagytak semmi esélyt a Diákhitelen kívül: itt ugyanis sem részletfizetés nincs, sem szociális támogatás nem jár a hallgatónak (legalábbis telefonon ezt mondták neki, de állítólag azért lehet kérvényezni, csak bonyolult és nem szeretik ezt az eljárást.) Összegyűjtöttem alább, milyen lehetőségei vannak egy költségtérítéses diáknak a Kodón, ehhez persze sok utánajárás és nyomtatvány kitöltés kell, de végső soron megéri és telefonban úgy tűnt, nagyon is segítőkészen állnak a dologhoz, amivel újabb jópontot szerzett az iskola...

KÖLTSÉGTÉRÍTÉSES HALLGATÓK RÉSZÉRE NYÚJTHATÓ TÁMOGATÁSOK:

- Köztársasági ösztöndíj

- Szakmai, tudományos és közéleti ösztöndíj (Kodolányi-díj, Közéleti ösztöndíj)

- Szociális támogatás: a támogatásra azok az államilag nem támogatott, első alapképzésben résztvevő, nappali tagozatos hallgatók pályázhatnak, akiknek anyagi vagy családi helyzete előre nem látható okok miatt – a főiskolai tanulmányai megkezdése után – megrendült. Költségtérítési díjmentesség vagy – kedvezmény megítélése esetén a hallgató szociális támogatásban nem részesülhet. A pályázat beadási határideje 2010. szeptember 20. és 2011. február 20. pályázatok elbírálásáról a bizottságnak a beadási határidőt követő 20 munkanapon belül kell döntenie.

- Költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók Krízis alapja: A szociális támogatástól eltérően nincs előre rögzített beadási határidő megállapítva, hanem a félév folyamán szükség szerint igényelhető. Azok a hallgatók kérhetik, akiknek családjában a félév folyamán a beiratkozást követően olyan váratlan esemény történt, amely a hallgatót tanulmányai folytatásában akadályozza. A segély összege max. 100 ezer Ft lehet félévenként /fő.

- Sporttevékenység támogatása

- Kulturális tevékenység támogatása

- Jegyzet előállítás támogatása
 

A költségtérítési díjjal kapcsolatos részletfizetési kérelmét legkésőbb 2010. szeptember 10-ig kell benyújtania. A kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani az ügyfélszolgálati központokban. A kérelemhez a nyomtatványokat az Ügyfélszolgálat honlapján (http://www.kodolanyi.hu/ugyfelszolgalat) a „Gazdasági ügyek” menüpont alatt találja.


Mindebből a konzekvencia egyelőre annyi, hogy egyáltalán nem reménytelen a helyzete annak, akinek fizetnie kell, és a suli mindent megtesz azért, hogy ezt a terhet mérsékelje abban az esetben, ha a hallgató nehéz anyagi helyzetben van - cserébe a legszorgalmasabb hozzáállást várja el, ami végső soron érthető. Mint, ahogyan az is, hogy, aki pedig megteheti (ahogy én is megtehettem volna lazán) jószívvel fizesse csak be a tandíjat :DDD

Szólj hozzá!

Címkék: támogatás ösztöndíj kodolányi költségtérítéses

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr372264109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása