Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Mi az, hogy idegenvezető?

2010.09.09. 15:12 Anna szerint

Hamarosan idegenvezetői pályára lépek, de még keveset tudok a szakmáról - főleg a belső működéséről, arról milyen a jó idegenvezető, milyen törvények szabályozzák az idegenvezetést, hogyan lehet elhelyezkedni... Nyomozásba kezdtem a neten, és érdekes dolgokra bukkantam :)))

Hogy az elején kezdjem, az hamar kiderült, hogy az idegenvezetés komolyan szabályozott szakma, és súlyos bírságot fizet az, akit illegális idegenvezetésen kapnak (most ez az összeg 30 ezer forint, de sokak szerint még mindig nem elég magas).
A törvények (a legfrissebb 2010. január 2-től lépett hatályba) nem csak a hazai idegenvezetőket védik, hanem a külföldieket is, azaz, ha magyarként külföldre mész csoporttal, akkor csak, mint utaskísérő teheted ezt, de ez fordítva is igaz, azaz, ha külföldi csoport jön, akkor csak magyar idegenvezető lehet az, aki a bennfentes vezetéseket lebonyolítja (ebből sok visszaélés fakad, mint ez később kiderül).

Az utaskísérő a célország nyelvét, vagy az ott általánosan használt világnyelvet beszélő szakképesített idegenvezető, aki külföldön csak utaskísérői feladatokat láthat el. Feladata az utasok által megvásárolt szolgáltatások teljes körű biztosítása, illetve nem teljesítés esetén a jegyzőkönyv felvétele és szükséghelyzetekben intézkedés."


TÖRVÉNYEKRŐL BŐVEBBEN ITT: http://idegenvezetes.hu/hu/toervenyek

IDEGENVEZETŐK ADATBÁZISAhttp://www.idegenvezeto.org/


Blogot író idegenvezetőt csak egyet találtam, aki immár tizenöt éve volt a szakmában és  pár évvel ezelőtt még szorgosan vezette a blogját; és igyekezett arra is időt fordítani, hogy bővítse ismeretit. Így jutott el az akkoriban még felújítás alatt álló Mátyás templomba is, amelyről bejegyzés is született. Azért emeltem ki ezt a bejegyzését és a blogot, mert az egész hangvétele olyan, amihez én is közel érzem magam/vagyis, amit szeretnék magamévá tenni (így például a folyamatos tudás szerzés; az idősebbek/bölcsebbek tisztelete és annak elérése, hogy tanuljak tőlük; a konkurenciától való félelem mentesség; hogy az egész szakmát támogassam, és ne csak a saját malmomra hajtsam a vizet).

Olyan blogokat viszont, ahol idegenvezetési élményekről írnak, lehet találni bőven (csak be kell írni a blog.hu keresőjébe a kulcsszót). Íme egy pár példa, érdemes mazsolázgatni, mert nem egy könyv, hanem az élet írta őket:



ÉS AKKOR LÁSSUK, MILYEN A JÓ IDEGENVEZETŐ...

„Az idegenvezetés egy különleges életforma. Nap, mint nap idegen emberekkel hoz össze a sors, magyarokkal és külföldiekkel egyaránt. Nem elég egy (vagy több) nyelven nagyon jól beszélni, s az ország, a műemlékek történelmét ismerni. Ez csak a kezdet, az alap, amire építkezhetsz. Az egésznek a lényege az Ember, akivel kapcsolatba kerülsz, akinek az életében sokszor az egyedüli magyar vagy és maradsz. És ez felelősséggel jár. A turista rajtad keresztül szemléli az itten állapotokat és von le következtetéseket. Jókat és rosszakat egyaránt. Ha bajba jut, elsősorban rád számíthat (és számít is!). Az idegenvezető egy személyben tolmács, tanár, történész, előadóművész, pszichológus, diplomata...stb. De mindenek előtt és legfőképpen Emberbarát.

Ahogyan kutattam, találtam olyan oldalakat is, amelyet idegenvezetők hoztak létre, úgy tűnik, ez a szakma sem kerülheti el az online jelenlétet, így sokan vannak, akik szabadúszóként a világhálón is hirdetik magukat. (Nekem egyébként szimpatikus ez a megoldás, mert egy jól elkészített honlap segít abban, hogy ne látatlanra menjek el városnézésre, hanem tájékozódhassam előre, kivel megyek és mire számíthatok.)

Itt van rögtön a következő honlap: http://www.idegenvezeto.eoldal.hu/. Részletes önéletrajz, referenciák és tanácsok az utazáshoz egyaránt megtalálhatók rajta, és lehet belőle tájékozódni arról, vajon mennyi tapasztalat gyűlhet össze a szakmában eltöltött évek alatt. Hasznos még az ÁRLISTA, amely 2007 óta változatlan (kivéve az ÁFÁT), és ami alatt egy humoros összehasonlítás is van arról, hogy mihez képest (például egy hajvágáshoz viszonyítva) kerül mennyibe egy-egy óra, vagy akár egy egész napos idegegenvezetés. (Bécsben szemmel láthatólag jobban megy az idegenvezetőknek, ott háromszor-négyszer annyiba is kerülhet egy vezetés, mint itthon...)

Egy másik lapon egy idegenvezető pár ajánlatát olvashatjuk, akiknek „az emberismeret és pszichológia éppen olyan fontos mint a lexikális tudás. Szerencsésnek mondhatjuk magunk, mert ez a munka nem csupán pénzkereset." (valóban kitörő életörömmel mosolyognak, és különlegességük, hogy láthatóan nagyon szeretik egymást :DDD) Programajánló és árlista itt is van (ez hozzávetőleg hasonló az előzőéhez), és mivel németül vállalnak még vezetést, az oldal azon mód megtekinthető német változatban is.

A nyelvtudással kapcsolatban lennének még gondolataim: szerintem idegenvezetőnek pont az a lényege, hogy ne csak a két „alap" nyelven, azaz angolul és németül beszéljen, hanem legyen egy plusz nyelv (vagy több!), amin prímán elboldogul. Ez a tudása például szerintem abszolút mérce a munkakeresés terén, és biztos vagyok benne, hogy az van előnyben, aki tud példál olaszul, spanyolul, hollandul, franciául vagy akár oroszul. (Ennek érdemes lenne utána nézni, melyik nyelv, amelyre a leginkább szükség van a szakmában!)

Hogy a szakma árnyoldalairól is írjak (ami csak nevében árnyas, szerintem az baromság, hogy mindig minden, vagy legalábbis, ami igazán jó, az csak rózsaszín :DDD), a blog írója - mint tapasztalt róka - sokszor emlegeti az ellenőrzések fontosságát, a szakma tisztaságát előtérbe helyezve a feketézőkkel szemben, akik eszerint nem kevesen lehetnek. A kommentekből is kiderül, hogy a profi, szakmájukat hivatásnak tekintő idegenvezetők mind a rendszeres ellenőrzést, mind a folyamatos továbbképzést (netalán újra vizsgáztatást) fontosnak tartják, hogy ezekkel az eszközökkel védekezhessenek a szakma felhígulása ellen. Itt megint visszatérnék a bevezetőben már említett szabályra, miszerint egy-egy idegenvezető csak akkor vezethet adott városban, ha tökéletesen ismeri a helyi viszonyokat - tehát az idegenvezetők védik magukat a külföldi „könyvből felolvasó" idegenvezetők ellen. (Még mindig nem értem pontisan, mi a feltétele annak, hogy nem adott országban élő idegenvezető tarthasson adott országban idegenvezetést?) Ezen a blogon is sokan kifogásolták és lázadtak a külföldi hozzá nem értő vezetők ellen, mire egy bécsi kollega (de magyarul tudó) visszadobta a labdát. Így:

„látom, titeket is mennyire zavar a M.o.-on illegálisan vezetők jelenléte. miért vezet ezért 10 magyar csoportból 9-et Bécsben egy itteni tényeket illetően tudatlan idegenvezető úgy hogy felolvas egy könyvből? Aki nem él egy bizonyos országban, nem ismeri az emberek lelkületét, a napi politikát, az ország történelmét, a látnivalók mögötti hátteret, legendákat, történeteket, az hogy akar Bécsben vezetni? Illetve mi lenne, ha holnaptól az osztrák csoportokat én vezetném illegálisan Budapesten? üdvözlettel az egykori császárvárosból"

Persze, erre választ is kapott, szerintem elég korrektet, mármint a lényeg eszerint az (mondom ezt most, azzal a „nagy adag tapasztalatommal" látatlanban), hogy megüsd a mércét bárhol is vezetsz csoportot, és semmiképpen se könyvből olvass fel! (Ehhez gondolom kell, hogy egyrészt sokat tudj, másrészt párszor hallgas végig a helyszínen jártas idegenvezetést, mint vendég, harmadrészt beszélgess el a kinti, sokkal tapasztaltabb idegenvezetőkkel. És, vajon mindezt mivel igazolod?). Íme a reakció:

„Egy jó idegenvezető, -vezessen bármely országban- társadalmi szintézisen keresztűl mutatja be az országot. én Ausztriában Grillparzert olvasok magyarul, osztrák vendégeknek Petőfit németül. Egy jó idegenvezető jól végzi a munkáját, nem félt semmit, és nem is irigykedik."

Szólj hozzá!

Címkék: idegennyelv idegenvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr902282918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása