Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Gazdálkodási és menedzsment - szakmák testközelből

2011.02.05. 10:39 Anna szerint

A Felvi.hu statisztikája szerint 2010-ben az alábbi szakok voltak a legnépszerűbbek a jelentkezők körében: turizmus-vendéglátás, gazdálkodási és menedzsment, jogász, mérnök-informatikus, pénzügy és számvitel, gépészmérnöki, nemzetközi gazdálkodás, kommunikáció és médiatudomány, általános orvos, kereskedelem és marketing.

Ezek közül több a mostani állapotokat tekintve nagyon jó elhelyezkedési eséllyel kecsegtet, így például a gazdálkodás és menedzsment, amely egy saját vállalkozás elindítása esetén tökéletes alap, emellett jó belépő lehet bármilyen, multinacionális vállalatnál meghirdetett pályakezdő álláshoz is. A bolognai képzési rendszerben a hallgatók tanulmányaik első 3 évében felsőfokú alapképzést kapnak, ebből az utolsó két félévben választhatnak szakirányt, ezt követheti a 2 éves mesterképzés.

A gazdálkodástudományi karokon, felsőfokú nappali alapképzésben többek közt gazdálkodás és menedzsment, kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel, valamint turizmus és vendéglátás szakokon lehet tanulmányokat folytatni.

Milyen szakképzettség szerepel a gazdálkodási és menedzsmentet végzettek diplomájában?
Közgazdász gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakon (választott szakirány megjelölésével)

A közgazdaságtudományi karokon alapképzésben többek között alkalmazott közgazdaságtan, gazdaságelemzés, továbbá közszolgálati és emberi erőforrás (HR) tanulmányok folytathatók. Mesterképzésben a hallgató már specializálódhat biztosítási és pénzügyi matematikára valamint gazdasági - matematikai elemző szakokra. Vagy tanulhat közgazdasági elemzőnek, közgazdálkodás és közpolitika szakembernek, esetleg pénzügy szakon.


Mit csinál egy közgazdász?
- tegyük fel a kérdést magunknak, ha ezzel a területtel kacérkodunk. „Vállalatokat irányít, sok pénzt keres, profitot termel, miközben a társadalmi-gazdasági folyamatok elemzésében is jártas" - foglalja össze tömören egy leendő közgazdász. "Gazdálkodik, ez teljesen egyértelmű"- így másikuk. „Bár inkább humán érdeklődésű vagyok, azért jelentkeztem közgazdász karra és ezen belül marketing szakirányra, mert a közgazdász diploma jolly joker a piacon. Gyakorlatilag minden cégnél hasznát veszik" - íme egy gyakorlatias vélemény. „Közgazdász diplomát kap egy számvitelre specializálódó fiatal és egy gazdaságpolitikus is, viszont mindketten más és más területen fognak dolgozni" - árnyalják a képet a már végzettek és tapasztaltabbak. „Egy eredményes közgazdász amellett, hogy átlátja és érti a legfontosabb társadalmi-gazdasági folyamatokatat, mindebből a lehető leghatékonyabban profitot is tud kreálni a vállalat, és persze emellett saját maga számára is."

Azok, akiket komolyan érdekelne ez a terület jó, ha felkészülnek, hogy matematikából kemény évek várnak rájuk (emellett a ponthatárok is igen magasak, 400 fölött vannak). „A matek elég húzós, én végig 5-ös voltam középsuliban, és az érettségim középszinten 94% lett, így is 3-szor buktam analízisből az első félévben. (Aztán 4-esre javítottam. :D)" - írja egy szakra járó hallgató, majd így folytatja: „De minden tanulás kérdése. Az elhelyezkedésről, fizetésről nem tudok nyilatkozni, még van hátra pár évem, addig sok minden változhat. Viszont menedzserként elég jól lehet keresni, szóval nem egy minimálbéres állás." 

A szak népszerűsége miatt erről is elterjedt, hogy amolyan büfészak, ahol az emberek csak lógatják a lábukat, miközben nem tanulnak semmit. Ezt azonban a szakon tanulók véleménye cáfolja. „Gazdálkodás mendzsment??? Oda járok, és nagyon nem büfészak!!! csomóan peregnek ki, sokat kell tanulni, és ha nem tudsz számolni, hülye vagy a matekhoz, akk esélyed sincs elvégezni!!!" - így egy vélemény, míg egy másik: „Büfészak mi? Én is gazdos vagyok, 40-en indultunk és 20-an vagyunk a passzívosokkal. Fele csoportom még 2. féléves tárgyakkal küszködnek - úgy hogy most leszünk 5.félévesek -, pedig van olyan közte, aki fejben számol egész nagy mértékben, úgyhogy a matek odaülős, viszont valóban vannak mellette olyan tárgyak amihez nem kell nagy ész, pl. üzleti etikett, meg vállalati pszichológia meg hasonlók." 




Kínálat tehát van bőven annak tekintetében, hogy hová adjuk be a jelentkezésünket, és több helyen gondoltak arra is, hogy idegen nyelven tanuld a szakot, aminek következtében a szak a nemzetközi tanulmányok felé kacsingat. A Gazdálkodás és menedzsment szak tömören fogalmazva a legáltalánosabb üzleti képzést adja. A megszerezhető ismeretekkel képessé tesznek a különböző szervezetek gazdálkodási, szervezési, irányítási rész- és összefüggő feladatainak ellátására.

Nézzük, milyen munkakörben tudunk majd elhelyezkedni:
- gazdálkodó szervezetek és intézmények folyamatait elemezhetjük és tervezhetjük
- a vállalkozói tevékenységeket és folyamatokat irányíthatjuk és szervezhetjük
- válságmenedzsmentet végezhetünk, azaz problémamegoldó technikákat alkalmazhatunk a vállalati döntések előkészítésében 
- üzleti tanácsadást végezhetünk
- saját céget alapíthatunk, melyet aztán sikeresen, szilárd elméleti alapokra és gyakorlati tapasztalatokra támaszkodva működtetünk

Mindezekre a következő tematika készít fel (ITT megnézhetsz egy mintatantervet):
- első évben közgazdaságtani és az üzleti életben fontos alapismereteket adják át, így lesz számvitel, vállalatgazdaságtan, gazdasági alapismeretek és üzleti etikett, valamint üzleti kommunikáció
- másodévben komolyodik a történet, így megismerjük a vállalatgazdaságtant, a pénzügytant, a stratégiai menedzsmentet, a döntéselméletet és módszertant, dea marketing sem marad ki a felhozatalból
- majd harmadévben szakosodhatunk, ez általában két irányra oszlik: a vállalkozás szervezésre és a gazdálkodás-üzletvitel szakirányra (itt már bejönnek a specializációk is, úgy mint változtatás- és válságmenedzsment, beruházás és befektetés menedzsment, költség- és teljesítménymenedzsment), de vannak intézmények ahol statikus elemző szakirányt és közgazdász informatikus szakirányt választhatunk
 
A képzés utolsó részében kiemelt hangsúlyt kap a megszerzett ismeretek gyakorlati elmélyítése, ezért érdemes olyan iskolát választani, ahol megkövetelik a féléves szakmai gyakorlatot, hiszen a sok elméleti anyagot csak a gyakorltaban lehet igazán elsajátítani. A féléves gyakorlat eltölthető nemzetközi nagyvállalkozásoknál vagy hazai kis és közepes cégeknél, továbbá közintézményeknél vagy non-profit szervezeteknél. Lehetőség van továbbá arra, hogy a legsikeresebb és nyelveket is jól beszélő hallgatók EU-s ösztöndíjjal, külföldön végezzék el a szakmai gyakorlatot az Erasmus program keretében. Erre azért is érdemes figyelni, mert mint egy diák írja: „Bár nem szeretnék már most ünneprontó lenni (sőt!), harmadéves gazdálkodási és menedzsment hallgatóként mondhatom, hogy a diploma önmagában nem lesz elég, ezért már az egyetemi évek alatt érdemes gyakorlati tapssztalatot szerezni - úgy, hogy közben még jól is érzed magad!".

„Közgazdász vagyok, túl vagyok már álláskereséseken, így van egy kis rálátásom is, hogy mi a keresett - írja egy végzős diák -, a gazdálkodás és menedzsmentetet vagy a pénzügy és számvitelt éri meg tanulni. Ezen a szakon maga a számvitel és a pénzügy a nehéz. De meg lehet tanulni. Szerintem kicsit száraz terület, de ha precíz vagy, alapos, szeretsz számokkal bogarászni, vagy mondjuk szeretnél bankban dolgozni, akkor ez jó.
A gazdálkodás és menedzsment végzettség meg szinte mindenhova jó, általános gazdasági tudást ad, ha vállalatonál, cégeknél akarsz dolgozni, főleg ha még nem tudod, milyen területen, és miért is tudnád még."

AZ ELMÚLT ÉVEK PONTHATÁRAIT ITT NÉZHETED MEG!

Két divatos iskola kínáltatát hasonlítottam össze, az egyik a BKF, a másik a KJF. A BKF-en a „légy sikeres!" mottóval hirdetik a szakot, és azzal, hogy itt igazán sikeres üzletemberré válhatsz. Mint írják, felkészítik a hallgatókat, arra, hogyan kell prezentálni, üzleti tárgyalásokat bonyolítani, rendezvényeket szervezni, sajtóközleményeket írni és megtanítják milyen pályán, hogyan versenyezz, milyen nyerő stratégiákat lehet kialakítani és hogyan kell a terveket hatékonyan megvalósítani. A szakot angolul is lehet hallgatni, gyakorlati lehetőségként pedig a Menedzsment Műhelyt emelik ki, ahol a műhelymunka folyamán közelebb kerülhetsz az üzleti és tudományos világhoz: a legkiválóbb szakemberektől tanulhatsz, valódi kutatásokban vehetsz részt. A szakon végzettek 86%-a cégnél vagy saját vállalkozásban dolgozik, 11,5% továbbtanult, míg az átlagos nettó kereset 175 ezer forint. 

A KJF-en két helyszínen (Budapesten és Székesfehérváron) is lehet tanulni a szakot, emellett távoktatásra is van lehetőség. Itt főként a vállalkozás szervezésre összepontosítanak, valamint arra, hogy a végzett hallgatók egy cég életébe bekapcsolódva végezzenek majd bizonyos részfeladatokat, míg a diploma után igényektől függően a szakirányokon kívül a tanszék specializációkat is fel tud kínálni a marketing, a pénzügyek és a humánerőforrásmenedzsment szakterületen (így például az Interkulturális menedzsmentet és a Kisvállalkozási tanácsadót). Féléves szakmai gyakorlatot követelnek meg, és erősen támogatják a külföldön eltöltött szemesztert, emellett a szak érdekessége és privilégiuma, hogy a tanszék vezetője, Dr. habil. Csath Magdolna DSc nemzetközileg elismert szaktekintély, több hazai és nemzetközi szakmai díj tulajdonosa, aki öt évig az Egyesült Államokban, egy évig Nagy-Britanniában volt egyetemi tanár.

Érettségi követelmény:
Két tárgy választása kötelező a következők közül: gazdasági ismeretek, idegen nyelv (angol, német, francia, olasz, spanyol, orosz), matematika, történelem vagy szakmai előkészítő tárgy. Választható szakmai előkészítő tárgyak: közgazdasági alapismeretek, közgazdasági-marketing alapismeretek, vendéglátó-idegenforgalmi alapismeretek.

TIPP
Ha tesztelni akarod, az általad választott szak megállja-e a helyét a munkaerőpiacon a legokosabb, ha rákeresel. Nézzünk pár álláshiredetést:

- junior gazdasági elemző

- gazdasági referens

- gazdasági csoportvezető és kontroller

gazdasági ügyintéző


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr792648720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása