Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Történelem érettségi: a felkészülés elengedhetetlen kellékei

2011.03.31. 01:02 Anna szerint

Az érettségi ideje vészesen közeledik, és nem szeretnék panaszkodni, hogy „jajj, de rémesen haladok", de az igazság az, minél többet olvasok egy-egy témáról (most éppen a középkori egyházba vagyok belebonyolódva), annál inkább az az érzés üldöz, hogy műveletlen suta vagyok elpazarolt történelem órák nyomasztó emlékeivel a vállamon.

Ami biztos, erre a linkre kattintva (aki erre készül, annak ajánlom a kinyomtatását, tekintve, hogy én például monitoron képtelen voltam egy idő után követni az elvárásokat) minden kiderül, amit az érettségiztetők (vagyis az Oktatási Hivatal) írásbeli szinten elvárnak azoktól, akik közép vagy emelt szintű érettségit tesznek történelemből. (A szóbeli elvárásai pedig INNEN tölthetők le).

A történet nem piskóta: 12 témakör van, de minden egyes témakör ezen belül is részekre tagolódik, így összesen több, mint 60 tételről van szó, amelyek egyáltalán nem az egyszerűségre való törekvésükkel tűnnek ki; itt van például a „középeurópai régió
jellemzői, távlatai, a posztszovjet rendszerek problámái" altémakör, amin belül emelt szinten azt várják el, hogy az ember lássa át a „balkáni konfliktusokat és Jugoszlávia
felbomlásának menetét; valamint a nemzeti, etnikai, vallási kisebbségek helyzetét néhány országban, így például Romániában, Magyarországon vagy Ukrajnában. Félre ne értsétek, tényleg nem panaszkodni akarok, hogy „jajj, de nehéz ez a történelem", és a tanulási kedvem is a helyén van, de tényleg izgalmas lesz az emelt szint elvárásainak megfelelni ebben a rendszerben.

Éppen ezért kitaláltam egy új trükköt arra, hogy minden figyelmemet a feladatra összpontosítsam: a lakás legkülönbözőbb pontjain helyezek el történelemmel kapcsolatos könyveket, tételeket és füzeteket, így aztán lassan bármelyik helyiségben is tartózkodjam, előbb utóbb a történelmi szituációknál kötök ki.

Másik nagy fegyverem a téma mitizálása, ami saját személyiségemet tekintve telitalálatos módszer: úgy tanulok ugyanis egy-egy témát vagy történelmi eseményt, hogy közben azt vizualizálom, hogy anno magam is részese voltam adott eseménynek. A módszerem eddig prímán működött: vannak témák, amelyeknél ott tartok, hogy, ha szóba kerülnek már-már úgy érzem valóban átéltem az eseménysorozatot. (Nyugi nyugi, nem fogok azért megkattanni :-D)


És, akkor nézzünk pár könyvet, amit a különböző fórumok velem hasonló cipőben járói ajánlanak a felkészüléshez:

1. Emelt szintű érettségi: Kidolgozott szóbeli tételek történelemből2. Kaposi József-Szabó Márta-Száray Miklós: Feladatgyűjtemény az új történelem érettségihez - megoldókulcsos plusz kiadványokkal
 

3. Herber Attila-Kampós András: 10 próbaérettségi történelemből (Emelt szint-Írásbeli)
 

4. Galántha Gergely: A történelem érettségi nagykönyve (mind közép, mind emelt szintre kitűnő, hasznos tippek a felkészüléshez, a vizsgához, rengeteg feladat, ami az írásbeli és a szóbeli kompetenciádat növeli)
 

5. Adorjányi Csaba: Történelem érettségi feladatsor-gyűjtemény emelt szinten

 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr322797707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása