Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Milyen szakmát válasszak? I. - a turizmus-vendéglátás feltérképezése

2010.01.08. 17:17 Anna szerint

Itt az ideje, hogy részleteiben feltérképezzem azokat a szakmákat, amelyek érdekelnek. Még mindig nincs határozott elképzelésem, de az irányok már körvonalazódni látszanak:

- turizmus-vendéglátás
- kommunikáció-médiatudomány
- nemzetközi kapcsolatok/diplomácia
- gazdálkodási/kulturális/művelődés menedzsment

A turizmus-vendéglátás (ami ne felejtsük el, közgazdászi végzettséget jelent!) évek óta a legnépszerűbb szakok között van, 2009-ben 5042-en jelentkeztek erre a szakra, 882-vel többen, mint 2008-ban - így 2009-ben ez a szak vezette a listát. Végignézve az első 20 legkedveltebb szakot egyébként, gratulálhatok magamnak, ami a fenti irányokat illeti, négyből három a top négyben benne van.

ITT megnézheted, mely intézmények indítják a turizmus-vendéglátás szakot

Akik ezt a szakot favorizálják, túlnyomó többségben főiskolára és nappali tagozatra jelentkeznek, a legtöbben a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátópiari és Idegenforgalmi karára (BGF-KVIFK) és a Kodolányi János Főiskolára (KJF). A jelentkezők nagyrésze a fiatal korosztályból került ki (a frissen érettségizők mellett a 20-22 évesek választották leginkább) és ez az a szak, ami átlag feletti népszerűséggel büszkélkedhet a női nem körében, olyannyira, hogy tavaly a jelentkezők 77%-a nő volt :-)

A HVG Diplomában a hallgatók kíválóságának szempontjából (a 2009-ben állami támogatású nappali képzésre első helyen jelentkezők adatai alapján) is rangsorolták az iskolákat, itt az első három helyen a BGF-KVIFK, a BCE-GTK és a Kodolányi végzett, utóbbi egyébként nagyot ugrott előre, 2008-ban még csak a hetedik volt, míg előbbiek között csupán megfordult a tavalyi sorrend.

És, hogy mire lesz jó egy turizmus-vendéglátás diploma? Feladatkörként vezetői posztok elérése, nemzetközi tárgyalások koordinálása, prezentációk tartása, tanácsadás, szervezés jöhet szóba; míg munkahelyként turisztikai vállalkozások és területfejlesztési intézmények emelhetők ki - de sok minden múlik azon, hogy az iskolai évek alatt mire specializálódik a hallgató. A Kodolányin az elhelyezkedési esélyekre jellemző, hogy "a szakról kikerülők általában jobban keresnek az országos átlagnál, általában szállodaigazgató, irodavezető, séf, supervisior, trainee manager (ezeknek feltétlen utána kell néznem, pontosan mit takarnak), recepciós munkakörben", sőt pályázat útján el lehet jutni Egyiptomba, Japánba, Hongkongba, Thaiföldre és az USA-ba is (erről érdemes lenne többet megtudni). A külföldi szakmai gyakorlat lehetősége a Károly Róbert Főiskolán is megvan, ösztöndíjjal egy tanulmányi félév eltöltésére van lehetőség. A Kodolányin végzetteknek az elmúlt két évben 37%-a talált külföldön munkát, míg a Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Karon végzettek 75%-a állítólag három hónapon belül állást talált. Engem személy szerint vonzz a külhoni munkatapasztalat, de csak időlegesen, alapvetően szeretnék Magyarországon karriert csinálni. 

Más források szerint megoszlanak a vélemények az elhelyezkedéssel kapcsolatban; ami biztos, hogy a sokféle szakiránynak és az erős gyakorlati képzésnek köszönhetően lehetőség van bőven, úgy mint utazási irodáknál, önkormányzatoknál és egyéb állami intézményeknél, de a kutató és tanácsadó intézetek is keresik a speciális ismeretekkel bíró szakembereket (a Budapesti Corvinus Egyetem ki is emelte, hogy a jövőben növekvő számban lesz szükség nemzeti parkok, kulturális örökség kezelése és nonprofit tevékenység területén szakemberekre).

Természetesen az éremnek van másik oldala is, a munkaerő-piaci felmérések szerint például a pályakezdők fizetése alacsony és a megkérdezett cégek is szkeptikusak nyilatkoztak az újonnan érkezők felvételéről, bár a mostanában kiépülő új területek (mint a wellnes, fitnesz, rekreáció) növelhetik az esélyeket.

A sikeres elhelyezkedés egyik kulcsa a nyelvtudás, valamint a kiemelkedő kommunikációs készség.

Ezt a mondatot érdemes memorizálnom és arra hajtanom, hogy felsőfokú vagy/és szakmai nyelvizsgákkal (minimum két idegen nyelv ismerete a követelmény!) felvértezve vágjak majd neki a munkakeresésnek, ha emellett a szak mellett döntök. A versenyt tekintve is sokat nyerek, ha nagy hangsúlyt helyezek a nyelvekre, mert a felmérések szerint a legtöbb jelentkezőnek semmivel sincs több nyelvvizsgája mint más szakokra jelentkezőknek ("a megcélzott pálya követelményeinek némileg ellentmondva az alapszak jelentkezőinek 59,4 százaléka semmilyen nyelvvizsgával nem rendelkezik"), így könnyebben lekörözhetem őket, ha tárgyalószinten leszek képes kommunikálni minél több idegennyelven.

Elhatároztam, hogy rendszeresítem a fórumokon való nézelődést (egyébként is mindig érdemes, ha valamiről életszerű tudást akarsz szerezni), ezért beírtam a "turizmus-főiskola-fórum" szavakat a google-be: a második link tűnt érdekesnek, amit eredetlleg egy információra éhes anyuka indított, de később ismerkedési fórumba torkollott leendő/odajáró/volt kodolányisok között - szinte kivétel nélkül pozitív véleményekkel.

Tovább kutattam fórumok után (ezt még folytatni kell!), ahol már cseppet sem volt ennyire fényes a helyzet, a legtöbb iskolát inkább szidták, mint dícsérték (erre a mellettem ülő barátom megjegyezte, hogy mit várok, "mindenki szidja a sulit, ahova jár") -, de sokan voltak olyanok is, akik kiálltak egy-egy intézmény mellett és a sértettség számlájára írták a kifakadásokat. A másik, hogy sok bejegyzés jó pár évvel ezelőtti volt, ki tudja mi a helyzet most... Kíváncsi vagyok, a nyílt napok mennyire árnyalják majd az eddigi benyomásokat, az az egy biztos, nem fogom a véletlenre bízni, hová adom be a jelentkezéseimet.

Szólj hozzá!

Címkék: pályaválasztás nyílt napok turizmus vendéglátás külföldi gyakorlat

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr861657202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása