Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsőoktatási (8) felsôoktatási (1) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Nyílt nap a Kodolányin

2010.12.17. 12:23 Anna szerint

Elérkeztünk a nyílt napok időszakához, mostantól egészen január végéig sorra lesz lehetőségünk megnézni közelebbről az iskolákat, meghallgatni az előadásokat és bővebb ismereteket szerezni egy-egy szakról. A nyílt napoknak számos előnye van: így például amellett, hogy betekintést adnak az intézmények benső életébe (na persze ez úgy lenne az igazi, ha beosonnánk egy-egy napra egy láthatatlan köntösben és végignéznénk mi is történik), még igazolt hiányzásnak is számítanak - nekem is volt olyan osztálytársam, aki sportot űzött belőle és sikerült egy hónapra teljesen teleirkálnia a naptárát (végül persze az lett a vége, hogy jelezték felé, már-már a lehetetlennel vetekszik az az intézmény látogatási arány, aminek a teljesítésért kitűzte maga elé.)

Mindenesetre én ezt az évet a Kodolányi nyílt napjával indítottam, és mondhatom jó ismerősként indultam a Frangepán utcához, ami tőlünk amúgy is extra jól megközelíthető, csak fel kell szállni a 105-ös vonalára, ami aztán egyszer csak letesz a suli előtt. Még a kezdő előadásra oda akartam érni, hogy meghallgassam mit mondanak az iskola érdemeiről, hogyan teszik vonzóvá a Kodolányit - az ugyanis hamar kiderült, hogy minden iskola ilyenkorra szedi össze legelőnyösebb tulajdonságainak csokrát. Ez persze abból a szempontból remek alkalom, hogy magasra teszik a lécet, és, ha jól figyelsz sok mindent megtudhatsz adott hely képességiről. Nekem is ez volt a célom, miközben felszaladtam a lépcsőkön, egyenesen bele a fogadóbizottság tagjaiba, akik jó érzékkel azonnal a kezembe nyomták a nyílt nap programját és készségesen néztek rám, jelezve, hogy kérdezzek csak bátran.

Kivételesen éltem is a lehetőséggel, mivel már egy jó ideje gondolkozom azon, hogy mennyire is vagyok valójában biztos abbéli döntésemben, hogy kizárólag a turizmus-vendéglátás szakot favorizálom. (Most ugyanis, hogy ezt tanulom a tanfolyamon bár egyre jobban tetszik, néha eszembe jut, hogy erről már biztosan lesz papírom és, hogy nem lenne-e érdemesebb mellé egy másik képzettséget is szerezni a több lábon állás okán.) Szóval néztem a papírt, amit a kezembe nyomtak és megakadt a szemem a „nemzetközi kapcsolatok" szakon, ami nekem mindig olyan megfoghatatlan volt, és még most is nehezen tudom elképzelni pontosan milyen munkahelyre jó, ha az embernek ilyen diplomája van. „Pont erre a szakra járok, most vagyok elsős" - jött a magas fiútól rögvest a válasz, majd széles vigyorral kezdett bele a mesélésbe. „Elsőben történelmet, politológiát, jogot tanulunk, ami nagyon érdekes, mert amúgy is szerettem mindig a törit, de közben itt egészen más - ha lehet így mondani magasabb - szinten oktatnak, mint a gimiben. Tágítják a látóköröm, jobban rávilágítanak az eseményekre és, ha szorgalmas vagy és elmész a könyvtárba is utána nézni az ajánlott irodalmaknak, akkor tényleg nagyon komplex képet kapsz egy-egy korszak fontosabb eseményéről, vagy akár az egész korszakról" - dőlt belőle a szó nagy iramban, majd elmondta, hogy mi minden lehetek, ha ezt a szakot választom; ahogy kivettem a szavaiból ő a diplomácia útján tervezi a karrierjét (csak beszúrom, hogy a Kodó könyvtárában a közel 100 ezres dokumentum állományból 55 ezer idegen nyelvű, és míg a székesfehérvári könyvtár 800 négyzetméteres, addig a budapesi jelentősen bővült az elmúlt évben és idén még tovább fog). 

Még egy érdekes könyvet is kapott egyébként mindenki már a bejáratnál - ahol négyen ültek egy asztal mögött és az volt a feladatuk, hogy mindenféle kiadvánnyal ellássák az érkezőket -, a címe „Ember tervezz!", azaz a Munkaerőpiac és ami mögötte van; és egész izgalmasnak tűnik, fogok belőle válogatni teszteket ide is :-))))A fő előadásban nem csalódtam, de volt pár új információ, például rögtön az elején a felsőoktatási rangsorral kapcsolatban, kiderült ugyanis, hogy most jelent meg a Népszabadság TOP Oktatás 2011 kiadványa, ami a jelek szerint egészen más rangsort állított fel, mint a HVG (azóta furdalja az oldalamat a kívéncsiság, be kell szereznem egyet mihamarabb!). Eszerint bölcsészettudományi területen a Kodolányi a 8., de főiskolák között az első, gazdaságtudományi területen a 9, míg főiskolák között a harmadik, művészeti képzései területen a 4, ám főiskolák között ebben is az első, társadalomtudományi területen pedig a 4, míg a főiskolák között a második helyen végzett. (A jazz szak művészeti képzések közül is az első helyen áll, a MAB akkreditációs értékelése szerint: „Koncepciózus, felkészült irányítás, magyarviszonylatban páratlan szervezettség és felszereltség. Irigylésre méltó az a módszeresség, mellyel a növendékeket az improvizáció gyakorlatába már kezdettől fogva bevezetik.”)

Egyebekben jelzésértékű mutató a jövő szempontjából, hogy az itt végzettek elhelyezkedési esélyei 82,6%-osak, míg átlagkeresetük nettó 160 ezer forint, emellett közel 8% saját vállalkozását irányítja, vezető pozíciót pedig 20% tölt be, és végül, de nem utolsósorban: a végzettek közel kétharmada helyezkedett el végzettségének megfelelően. 

Érdekességként elhangzott még, hogy tavaly megkezdték egy új pedagógiai modell részeként notebookok hallgatói rendszerbe állítását, és az is, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a fogyatékos diákokra (ez számomra nagyon szimpatikus, egy közeli rokonunk sokat foglalkozik fogyatékos emberekkel és annak alapján, amit mesélt róluk az én szívemhez is közel állnak), így van külön lift is nekik - amikor ott voltam a nyílt lapon az egyik lány felhívta rá a figyelmemet, hogy igen van lift, csak el kell kérni a kulcsot, és mivel ő is érintett, sokszor használja. Pont mellettük egyébként egy gyengén látó lányt is észrevettem, ő is idejár, és elmondása szerint minden segítséget megkapott az itteniektől. De nem csak a hátrányos helyzetűekre gondolnak, hanem a kismamákra is, akiknek van külön baba-mama szoba (ami egyben egészségügyi szoba is), két pelenkázóval és ággyal; és ugye egyedülálló lehetőség a vitorlás hajó vizsga, amit nagyon szeretnék!!!!

2 komment

Címkék: napok nyílt felsőoktatási intézmények rangsor kodolányi

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr242521662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Patrikkk 2011.01.10. 09:57:10

üdv!

Lenne egy fontos kérdésem, hasonló cipőben járok mint te.

Turizmus-vendéglátás szakra szeretnék én is menni.Mivel a 11.-es bizonyítványom nem a legjobb lesz (...) az érettségi pontok fognak számítani minden bizonnyal.

Tehát 2 tantárgy, és azok duplázódnak.Van egy felsőfokú angol nyelvvizsgám ( 40 pont lesz 2012-től - amikor érettségizem ) És akkor a matek, töri, angol "3-asból" fognak 2 tantárgyat figyelmbe venni.Egyik biztos vagyok benne hogy az angol lesz ( ezt szeretném 90% fölé )

És a kérdésem az lenne, hogy emlet szintű érettségi nélkül be lehet-e kerülni??

Anna szerint 2011.01.10. 10:30:11

@Patrikkk: A tavalyi ponthatár turizmus-vendéglátáson 399 és 400 volt (ez utóbbi Budapesten, Siófokon és Székesfehérváron 399) a Kodolányin az államilag finanszírozotton, szóval 40+2x90=220, ami azt jelenti, hogy a biztos sikerhez a másik érettségidnek is minimum 90%-osnak kell lennie. Ha a költésgtérítést tudod vállalni, akkor sima ügy a bejutás (200 pont volt tavaly); ha viszont nem, akkor vagy a másik érettségi is nagyon jól kell, hogy sikerüljön, vagy mégis bevállalsz egy emelt szintű érettségit valamelyik tárgyból, aminek persze az a kockázata, hogy megkapod érte a plusz 40 pontot, de pl. csak 60%-osra írod meg pl, akkor: 40+2x90+40+2x60=380. Tehát, ha emelt szint, akkor minimum 70%-os lenne jó, de inkább 75-80-nal mennél biztosra...