Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Anglisztika - Szakmák testközelből

2011.02.04. 08:58 Anna szerint

Ha, már beszéltünk a nemzetközi tanulmányokról, nem feledkezhetünk el az anglisztikáról sem, amely már önmagában egyfajta specializációja a nemzetközi tanulmányoknak, azaz, aki valóban a nemzetközi érában akar dolgozni, érdemes ezen a szakon is elgondolkoznia.

Sokan vannak, akik a szak megfoghatósága miatt inkább erre teszik le a voksukat, itt ugyanis valóban mély tudást adnak át az angol nyelvterülettel kapcsolatban. „Inkább az anglisztikára voksolnék. Jól megtanulod a nyelvet választhatsz valami más szakot is mellé azt hiszem, és mehetsz tolmácsnak, tanárnak, fordítónak vagy ilyesmi, végszükség esetén, ha ki akarsz települni valahová legalább a nyelvvel nem lesz gond."  Van olyan is, aki már a szakon szerzett tapasztalatait osztja meg: „Én anglisztikás vagyok.
Azért választottam, mert rengeteg lehetőséget nyújt. Lehetsz vele tolmács, fordító, idegenvezető, tanár (újabban, csak akkor, ha az MA-n angoltanár master-t veszel fel, és nem bölcsész MA-t, azzal uis. nem taníthatsz), de bármilyen cégnél gyakorlatilag bármi. Ha jól tudod a nyelvet, az nagy kincs!"

Ám itt is igaz, hogy egy másik szakot (példának okáért a nemzetközi tanulmányokat) választasz mellé, akkor még jobban felvértezed magad a munka világára: „És ha egy ütőképes szakot választasz mellé, akkor az a legjobb. Szerintem jó egy extrémebb nyelv, azzal sokat lehet bukni, de nyerni is! És ha buknád, még mindig ott van az angol, a tudásod meg a tiéd, bármikor lehet hasznosítani!"

Nézzük, a tapsztalatok szerint, hol lehet vele elhelyezkedni: Az anglisztika szakon végzett hallgatók mind a közalkalmazotti és nonprofit szférában, mind a multinacionális cégeknél és a hazai nagyvállalatoknál találhatnak állást. Az elhelyezkedést az is segíti, hogy az európai integráció miatt szükség van olyan sokoldalúan képzett és angolul jól beszélő szakemberekre, akik képesek az irodalom- és nyelvtudomány, az írott és elektronikus sajtó, az idegenforgalom, a nemzetközi kommunikáció, a gazdasági élet és a tudományok területén sikeresen tevékenykedni. Végzett hallgatóink az angol nyelv használata mellett alkalmasak lesznek kulturális kapcsolatok ápolására és nyelvi közvetítői szerep ellátására is. Emellett szerepet vállalhatnak Magyarország és az adott célnyelvi országok közötti kulturális, gazdasági vagy nyelvi területen történő közvetítésre.

Mikor érdemes tehát ezt a szakot választani? „Nyilván egyeteme válogatja, de általánosságban azt mondhatom, hogy akkor menjen valaki anglisztikára, ha elsődlegesen NEM a nyelvtanulás a célja. Ezért is előfeltétel a jelentkezéskor az emelt szintű angol érettségi, hogy olyan diákok menjenek anglisztikára, akik elmélyülni szeretnének az angol nyelvben, nem pedig megtanulni azt. Ezenkívül nagy hangsúlyt kap az angol nyelvű irodalom, az angol nyelvű országok kultúrája, fonetika, nyelvtörténet, a legismertebb dialektusok tanulmányozása, esszéírás stb. Szerintem izgalmas és érdekes szak, én élvezem." 

Szólj hozzá!

Címkék: anglisztika

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr492643769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása