Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

január 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Válaszutak és kérdőjelek

2011.02.09. 19:55 Anna szerint

Az elmúlt napok mélyre ásásainak az lett az eredménye, hogy sikerült beleképzelnem magam egy csomó új szerepbe, jobban mondva abba, hogy mi is leszek, ha nagy leszek.

Itt van először is az idegenvezető tanfolyam, ami nagyon tetszik és mindenképpen szeretném kipróbálni magamat a nyáron (vagy már tavasszal, a vizsgák után gyakornokként), hogy hogyan megy, hogy az a tudás, amit most vért és verejtéket izzadva megszereztem (na jó, kicsit később jön a mélyvíz, de azért most is oda kell tennem magam, hogy a sok lexikális követelményt feldolgozzam), másrészt ugye az egészet azért kezdtem el, hogy miután a tavaly még egyetlen lehetőségként előttem álló turizmus és vendéglátás szakra felvételt nyerek, sokkal tapasztaltabban álljak hozzá a diplomaszerzéshez. Közben viszont - párhuzamosan azzal, hogy egyre több mindent látok a szakmából - elkezdtem gondolkodni a több lábon állás stratégiáján, azaz azon, hogy jó, hogy most meglesz az idegenvezető tanfolyamom, de vajon nem érdekelnek-e más irányok is, amelyek így vagy úgy, de mégis kapcsolódnak ehhez a tudáshoz?

Így jött képbe a nemzetközi tanulmányok szak, amihez szintén szükséges professzionális nyelvtudás, és amivel szintén megvalósíthatom az álmomat, hogy emberek között legyek és sokat utazzak (jó, jó tudom, hogy ez picit gyerekesnek hangzik, de én hiszek benne, hogy ez lenne nekem az igazi). Aztán, amikor belemélyedtem a nemzetközi tanulmányok szak adta lehetőségekbe, kezdtem el morfondírozni azon, hogy lehetne saját vállalkozásom, amit ezen a területen kezdek el, így például, mint utazásszervező, vagy mint konferencia-rendezvényszervező... Ehhez pedig elengedhetetlen lenne a közgazdaságtani tudás, amit viszont a gazdálkodási és menedzsment adna meg. Utóbbi gyakorlati haszna miatt tetszene, és amiatt is, hogy akkor a munkaerőpiacon állítólag annyira nyerő „közgazdász" szócska szerepelne a diplomámban (itt azonban meg kell jegyeznem, hogy az állások böngészése közben ezt azért cáfolnám, hiszen bőven akadt pl. az andragógusoknak is álláslehetőség), ami viszont visszatart az a többi szaknál sokkal keményebb matematikai követelmény, aminek itt meg kell felelni. Végezetül kapcsolódott mindehhez az anglisztika, mint a tökéletes nyelvi érzéket biztosító szak és az andragógia, ami pedig a szervezés és a felnőttképzés miatt tetszene (ez a kettő azonban kevésbé keltett bennem heves érzelmeket, és azért is néztem utána jobban, mert egy barátnőm most e kettő között variál, ő ugyanis leginkább tanár szeretne lenni, de ebben nem lát biztos megélhetést, ezért vonzódik a felnőttképzéshez vagy angol tanításhoz). 

Szóval valahol itt tartok most, hogy választanom kell a turizmus és vendéglátás, a nemzetközi tanulmányok vagy a gazdálkodási és menedzsment között, kérdőjellel az anglisztika és az andragógia felé. Bonyolítja a rendszert, hogy mindegyik szakon magasak a ponthatárok, 400 felett vannak jócskán, így okulva a tavalyi évből az is biztos, hogy újra kell érettségiznem egy, de lehet, hogy két tárgyból, és azt is el kell döntenem melyikből megyek emelt szintűre, hogy a nyelvvizsgám adta pluszpontszámom mellé még 40 plusz pontot begyűjtsek az emelt szintű érettségivel. Ráadásul az érettségire jelentkezés határideje egybeesik a felvételi határidejével, így aztán sorsdöntő lépések várnak rám a következő napokban. 

A másik, hogy megoldást jelentene a határozatlanságomra a kétszakosság rendszere (ami régen evidens volt, aztán jött Bologna, de mostanra újra megjelent mint lehetőség bizonyos iskolákban - lásd az alábbi táblázatot). Ez persze plusz energiákat igényelne, és plusz anyagi ráfordítást is, ugyanis nappali-nappali párosítás például nem létezik a Kodolányin, de még utána fogok nézni, máshol, hogyan működik a kétszakosság intézménye.
 

Íme a párosítások:
o Szociális munka – Pedagógia, Andragógia, Nemzetközi tanulmányok.
o Nemzetközi tanulmányok – Turizmus vendéglátás, Kommunikáció és médiatudomány, Andragógia, Szociális munka
o Kommunikáció és médiatudomány – Nemzetközi tanulmányok, Andragógia, Szociális munka, Pedagógia
o Andragógia – Pedagógia, Kommunikáció és médiatudomány, Szociális munka
o Gazdálkodás és menedzsment-Turizmus vendéglátás
o Turizmus vendéglátás-Gazdálkodás és menedzsment
o Anglisztika – Kommunikáció és médiatudomány, Nemzetközi tanulmányok, Andragógia, Szociális munka, Pedagógia
o Germanisztika - Kommunikáció és médiatudomány, Nemzetközi tanulmányok, Andragógia, Szociális munka, Pedagógia

A kétszakos (párhuzamos képzés) esetében az alábbi munkarendeket kell preferálni függetlenül attól, hogy államilag támogatott vagy költségtérítéses hallgatóról van szó:
o Nappali-Levelező
o Nappali-Távoktatás
o Levelező-Távoktatás
o Távoktatás-Távoktatás 

2 komment

Címkék: andragógia pályaválasztás turizmus vendéglátás nemzetközi tanulmányok anglisztika kétszakosság gazdálkodási menedzsment

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr62649107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

contraires 2011.02.14. 16:29:47

Szia! A turizmus-vendéglátás szak is közgazdász diplomát ad egyébként... :) Sőt, az első félévekben közgázos tantárgyak vannak legfőképp. Én erre a szakra jártam félévet, de otthagytam. (bár nem elsősorban azért, mert nem tetszett a szak)

Anna szerint 2011.02.14. 16:38:01

jó hír!!! ma adom be a felvételi jelentkezésem a neten, és még mindig vacilálok a turizmus és a nemzetközi tanulmányok között (a gazdálkodási menedzsmentől a matek miatt picit félek, meg, hogy túl száraz lesz nekem), a pontszámok sem lényegtelenek ugye, és azok pl. turizmusnál általában alacsonyabbak...