Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

február 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Érettségi előtt érdemes felmenni a facebookra?

2011.04.07. 12:52 Anna szerint

Az történt, hogy Szlovákiában még az érettségi napja előtt kikerültek a facebookra az angol írásbeli érettségi feladatai, és nem csak a feladatai, de a megoldások is: ennek ellenére nem érvénytelenítették az érettségit visszamenőleg.

"Itt vannak az érettségi megoldásai" - így terjedt Szlovákiában az érettségi napja előtt, március 15-én a hír, ami egyáltalán nem volt kacsa, és állítólag legalább kétezren még a vizsga megkezdése előtt le is töltötték a megoldókulcsokat.  

Természetesen senki nem tudja, hogyan szivároghattak ki a feladatok és a megoldókulcsok, így homály fedi annak kilétét, aki úgy döntött megkönnyíti az idén érettségizők dolgát, és felteszi az információkat előbb az ulozilo.sk oldalra, majd innen a facebookra. 

Az eset után pár nappal - ahogy gyűrűzni kezdett az ügy - már arról szóltak a hírek, hogy ha megerősítést nyer, hogy a diákok a tesztek kibontásánál hamarabb szerezhettek információt a feladatokról, elképzelhető, hogy a tesztet újraíratják. Külön érdekesség, hogy az itthoni gyakorlattal ellentétben a szlovák oktatási tárcavezető végül úgy döntött, nem látja szükségesnek az érettségi vizsga megismétlését, és egyben (ez a hazai gyakorlattal megegyező) nem érzi úgy, le kellene mondani posztjáról.

Így végül nem kellett megismételnie a tesztet annak a 38 974 diáknak, akik közül ki tudja hányan a legnagyobb magabiztosággal foghattak a feladatok megoldásához, ugyanis a B1-es tesztnek körülbelül az egyharmada szivárgott ki, mintegy 23 helyes válasszal (az indokok között szerepelt az is, hogy mivel többféle tesztsort készítettek, nem mindegyik végzős középiskolás járt jól az idő előtt nyilvánosságra hozott megoldásokkal). „A tesztek, a feladatok nem kerültek nyilvánosságra, a diákoknak semmilyen garanciájuk nem volt arra, hogy a válaszok helyesek" - indokolta a döntést Eugen Jurzycza szakminiszter.

Feljelentést persze tettek (adatkiszivárogtatás bűntette miatt ismeretlen személy ellen), ám a kérdés nem csupán az: fény derül-e a tettesre, sokkal inkább az, mit lehet tenni az lenne, hogy a jövőben ne történhessen ehhez hasonló kiszivárogtatás. A gyanú árnyéka a kerületi tanügyi hivatalokra vetül, mert azok az írásbeli előtti napon kapták meg a teszteket. A büntetőjogi szerveken kívül a minisztérium is vizsgálódni fog az ügyben.

Szerintem az egész arról szól, hogy a közösségi oldalak - kiváltképp a facebook - akkora publicitást képesek nyújtani tagjaiknak, hogy érdemes élni ezzel a vissza nem térő történelmi lehetőséggel, ami ugyanakkor minimális energiabefeketetést követel: és annál nagyobb robbanást idéz elő. Az egésznek meg lehet a maga varázsa, az illető kezében nagy hatalom van, és rajta áll, mihez kezd vele... (picit ahhoz hasonló érzése lehett, mint ha hackerként betört volna valami szuper titkos Nasa oldalra :-))

Képzeljük el a tettes kaján vigyorát, ahogy tudatába kerül annak, hogy a rendelkezésére állnak az érettségi tételek, és neki semmi más dolga nincs, mint üzenetként nyilvánossá tenni és elküldeni több száz olyan felhasználónak, aki potenciálisan érdekelt az érettségiben (tehát a 18 éves korosztályra kellett rákeresnie :-D). 

Az eset másik kérdése, hogy, ha lehetőségem lenne az érettségik megtekintésére: megnézném-e vajon? A válasz persze egyértelmű igen, egyszerűen nem bírnám ki, hogy ne lessek bele. Az már más tészta, hogy ezzel egyben azt is érezném, ha én meg tudom nézni, más is meg fogja, ennek egyenes következménye a botrány lesz, annak pedig valószínűleg az, hogy az egész hacacéré előlről kezdődik, és mehetek újra érettségizni... És akkor meg ott van az, hogy hú, de dühös lennék a kiszivárogtatóra! 

Szólj hozzá!

Címkék: érettségi

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr192820030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.