Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

november 2012
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Újra itt...

2012.11.29. 10:27 Annaboldog

A diákok  nagy része élete legfontosabb állomásának tartja az érettségit. Vajon, hogyan fog sikerülni? Mi van, ha elrontom, és nem vesznek fel a megfelelő intézményben, akkor talán az egész életem félresiklik? Mások, így a legjobb barátnőm Kati is a lehető legkönnyedebben kezelik ezt a kérdést. Kati mindig is azt mondta, hogy ha nem a tervei szerint sikerül az érettségi akkor munkába áll. Hát megnyugtatlak benneteket, nekem tavaly nagyon jól sikerült az érettségim. Gyakorlatilag biztosra vettem, hogy 420 ponttal az első helyre felvesznek, így nem volt nagy a meglepettségem, amikor is kihirdették a felvételi pontokat. Hihetetlen öröm járta át a testem, amikor biztosra vehettem, hogy bekerültem a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Tanulmányok szakára. Ez egy nagy lépés volt az életemben.

Este már az iskola honlapját böngésztem, nézegettem a képeket a főiskolai életről, gólyatáborról, iskolai bálokról. Videókat nézegettem Győrffy Miklósról és Máté Krisztináról, és közben arra gondoltam, hogy a nyári szünet  után, a főiskolai tanulmányaimat megkezdve, már nap mint nap fogok velük találkozni, csakúgy, mint a rengeteg főiskolás hallgatóval.  Új kapcsolatok, barátságok, egyszóval egy új élet kezdetét jelentheti számomra ez az iskola. Csak egy valami vette el a kedvem. Sajnos a legjobb barátaimnak, így Katinak sem sikerült felvételt nyernie, és mivel csak államilag támogatott képzésformát jelöltek meg, így hiába lett elég pontjuk a költségtérítéses képzésre, már nem finanszírozhatják saját képzésüket.

 Kicsit lelkiismeret-furdalásom is lett, hogy miért csak engem vettek fel a baráti körömben a megjelölt intézményekbe, de ahogy teltek-múltak a napok, a barátaim szemében már egyre kevesebb elkeseredettséget láttam, egyre többször merült fel a beszélgetéseink során a külföldre költözés lehetősége. Nem csak nyelvtanulás szempontjából jelenthet hatalmas előnyt, hanem egy életre elég tapasztalattal is járhat egy év külföldre való költözés és munkavégzés, mondták egyre többen.

Amikor Kati már arról győzködött egyik este az msn-en, örül annak, hogy egy évet külföldre megy dolgozni, mert lehet, hogy ez alatt az idő alatt  egészen megváltozik a világról alkotott véleménye, és hazaérkezése után előfordulhat, hogy már egészen más főiskolai szakokra fog jelentkezni, megmozdult bennem valami. Biztos, hogy jól döntöttem?? Jó szakot választottam? Olyan sok szak van még, olyan sok irányba indulhat el az életem.  Az Iskolában biztos voltam, de még ki sem jelentkeztem az msn beszélgetésből, amikor is már fent voltam a Kodolányi honlapján, és a szakok ismertetőjét olvasgattam.

Visszajelzést akartam kapni, hogy tuti jól döntöttem-e, de már igazából egyre inkább külföld lebegett a szemem előtt, mit sem törődve azzal, hogy felvettek az iskolába, abba az iskolába ahova a leginkább akartam menni.

Nem akarok nagyon titokzatos lenni, de sejthetitek, hogy miért nem írtam egy éven keresztül. Nem kezdtem el a Fősulit szeptembertől. És hogy hol voltam eddig? Szerintem, már sejthetitek, hogy én is a külföldi tapasztalatszerzők sorát bővítettem…..

Szólj hozzá!

Címkék: továbbtanulás munkba

süti beállítások módosítása