Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsőoktatási (8) felsôoktatási (1) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Kinek jó, ha keresztféléves?

2010.11.10. 22:59 Anna szerint

Minden ősszel egy hónapja (október 15-től november 15-ig) van arra a diákoknak, hogy eldöntsék: jelentkeznek-e keresztféléves képzésre vagy sem. Már egy ideje izgat, miről is szól a keresztfélév, ráadásul most van is ismerős, aki jelentkezik. Ő is okosított.

A keresztféléves képzések mindig februárban indulnak el, azaz úgy is nézhetjük, hogy egy új bemeneti lehetőséget adnak a különböző intézményekbe való bejutáshoz. Az is igaz viszont, hogy keresztféléves képzést közel sem mindegyik iskola, és közel sem mindegyik szakán hirdet meg - emellett túlnyomó többségben vannak meghirdetve a mesterképzési szakok. 

Mindennek a hátterében az áll, hogy lehetőséget adjanak arra, hogy a diákok minél jobban tudjanak gazdálkodni az idejükkel, és ez a legtöbb esetben az alapképzésben már részt vett, csak éppen például egy félévvel elcsúszott hallgatókra igaz, azaz azoknak nyújt nagy lehetőséget, akik a három év helyett három és fél év alatt tudták befejezni az alapkézést (és persze azoknak, akiknek eleve nem három, hanem három és féléves az alapképzésük!) és ezt követően kívánnak mesterképzésre jelentkezni. 

Tehát a keresztfélévben meghirdetett szakok többsége mesterképzésben induló képzés és ezek semmiben sem különböznek a megszokott, őszi időszakban, ugyanilyen néven induló képzésektől, csak a meghirdetés időpontja eltérő. A tantervek és a tanrendek adottak. A különbség az, hogy egy-egy hallgató melyik félévben kezdi meg tanulmányait, s ennek következtében várhatóan mikor végez. Így van ezzel Virág is, akit csak futólag ismerek, picit tartok is tőle, mert ő már idősebb (az unokatesóm kedvese) és amolyan igazi nő típus: minden mozdulata, meg az egész jelensége. Tőle tudom mindenesetre, hogy ilyenkor sokan jelentkeznek mesterképzésre, mert így nem kell még egy félévet várniuk arra, hogy felvételizhessenek, és saját elmondása szerint azért is jobb most, mert nyugisabb, még kisebb a hajcihő és a felvételikor általánosan jellemző őrület.

Ami még tévhit szokott lenni, hogy sokan azt hiszik a fentiek miatt, hogy csak azok jelentkezhetnek keresztféléves képzésre, akiknek már van diplomájuk és mennének tovább mesterre. Ez nem igaz! Sok iskola van ugyanis, aki alapképzésen is hirdet felvételit, megnéztem a Kodót és náluk is indul három szak, tehát csökkentett szakszám választékkal, de ugyanúgy nyitva állnak a kapuk a jelentkezők előtt és ugyanúgy lehet államira is jelentkezni a költségtérítéses mellett. 

Jellemző egyébként, hogy keresztféléves képzésekre túlnyomó többségben online rendszeren keresztül jelentkeznek a felvételizők, és nagyjából 5-6 ezren szoktak lenni, akik összesen jelentkeznek erre a típusú képzésre. Tendencia, hogy évről évre nő a keresztféléves képzésekre jelentkezők száma. A tavalyi összesítéseket megvizsgálva az derül ki, hogy a levelező tagozatok a legnépszerűbbek, mind az alapszakok, mind pedig a mesterképzések esetében. Ez egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy a tavalyi jelentkezők csaknem negyede 1972 előtt született, újabb negyede pedig szintén a 80-as évek előtt, amiből világosan látszik, hogy az idősebb – már dolgozó – korosztályok a legaktívabbak a keresztféléves jelentkezésekben. A 2009-re meghirdetett képzések között a gazdálkodás és a menedzsment szakok voltak a legnépszerűbbek, s ez várhatóan idén sem lesz másként.

A februárban induló keresztféléves képzések jelentkezési időszakának befejeztével, azaz november 15-el megkezdődik a felvételizők adatainak feldolgozása, majd a hiánypótlásra felszólító levelek (ha valamit rosszul adott be, akkor felszólítják hiánypótlásra és azt követően nyolc napja van erra, hogy rendezze sorait), illetve e-mailek kiküldése, decemberben pedig a regisztrációs levelek kipostázása is megindul. 

A regisztrációs levélben található egy 12 jegyű szám is - ez az ún. felvételi azonosító szám, ami megegyezik a felvételi lapon találhatóval -, erre a számra kell hivatkozni minden további ügyintézés során. Akik nem kapják meg december végéig regisztrációs levelüket, azoknak az Educatio Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán kell jelezniük ezt. A jelentkezőknek lehetőségük van továbbá adataik módosítására, amennyiben azok időközben megváltoztak vagy az adatrögzítés során hiba történt. Egy alkalommal módosítható a jelentkezéskor megadott sorrend is, de új szakok megadása már nem lehetséges. A felvételizők három különböző módon nyújthatják be a pótlásokat, változásokat: elektronikusan a felvi.hu-n tehetik meg, postai úton az Oktatási Hivatal címére kell postázniuk, személyesen pedig az Educatio Ügyfélszolgálatán adhatják le a szükséges iratokat. Ezt 2010. január 4-ig van lehetőségük megtenni a keresztfélévre jelentkezőknek.

A jelentkezéseket január 15-éig bírálják el, így a felvételt nyert hallgatók februárban megkezdhetik felsőfokú tanulmányaikat, avagy február 15-ig még van idejük beadni az őszi félévre a jelentkezésüket.



Szólj hozzá!

Címkék: jelentkezési határidők keresztfélév

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr92442758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása