Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

2012-től újabb újítások és nehezítések a felvételizőknek

2011.02.22. 10:43 Anna szerint

Az új oktatási törvény az eredeti tervek szerint már a 2011/2012-es tanévre hatással lesz, ám a jelenlegi helyzet szerint csak az új felsőoktatási törvényt fogadják el, a közoktatási még várathat magára - a 2011 első félévének munkarendjéből ugyanis hiányzik ennek a jogszabály elfogadásának a kiírása. De vajon mi minden változik majd, ha az új felsőoktatási törvény elfogadásra kerül?

Az új közoktatási törvény koncepcióját december 3-án mutatta be a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, míg a javaslatokat és a véleményeket december 30-ig várták a társadalmi egyeztetés nevében, a szöveg pedig tavasszal kerülne elméletben a parlament elé.

A Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa között heves vitát, a Facebookon pedig óriási tiltakozást kiváltó felsőoktatási koncepcióval április 20-i ülésén foglalkozik a kormány - olvasható az eduline-on, és ezzel párhuzamosan úgy tűnik tüntetés is indul, a felsőoktatásban tanulók ugyanis azt nyilatkozták, ha február 1-ig nem kapnak megnyugtató híreket arról, hogy a hallgatói jogok biztonságban vannak, március 16-án országos demonstrációt tartanak a fővárosban. 

 

Már idén is szigorítottak a szabályokon (erről ITT írtam én is): kevesebb állami finanszírozású hallgató (ez amúgy nem mindenhol igaz, pl. a Kodón épp az ellenkezőjére van példa, de nem tudom, hogyan csinálták :-D), kevesebb megszerezhető többletpont, és nagyobb elvárások. Szeptembertől összesen 53.450 államilag támogatott hallgató kezdheti meg tanulmányait a felsőoktatásban, tehát mintegy 3000-rel kevesebb, mint tavaly. Alapszakokra 40.610-en, mesterszakokra 19.600-an, doktori képzésre 1300-an, felsőfokú szakképzésre pedig 10 ezren juthatnak majd be. A felvételi minimumot 200 pontra emelték a tavalyi 160-ról; az alapképzés, valamint az egységes és osztatlan képzés esetében is. A különböző jogcímeken kapható többletpontok mértéke azonban csökken, így idén kevesebbet ér a nyelvvizsga, a hátrányos helyzet, és a gyermeknevelés is.

A jövőben tovább szigorodnak a felsőoktatásba jutás követelményei: 2012-től 240 pont lesz a bekerülés legalsó határa, és egy természettudományos tantárgyat is kötelező lesz beszámítani a tanulmányi (hozott) pontokba.

Mostanában kerül a kormány elő az a rendelettervezet, amely a felvételihez bizonyos szakokra már 2013-tól kötelezővé teszi az emelt szintű érettségit. Eszerint az orvosi karokra való bejutáshoz mindenképpen két emelt szintű érettségi kell, és a leendő orvosoknak biológiából mindenképpen emelt szintű vizsgát kell tenniük, emellett választhatnak, hogy a másik vizsgát fizikából vagy kémiából teszik le. 

A rendelettervezet több más szakon egy emelt szintű vizsgát ír elő. Magyar szakra magyarból, történelem szakra történelemből kell emelt vizsgát tenni, a jogászok kilenc, a politológusok, szociológusok, kommunikáció szakosok 9-11 tárgy közül - köztük valamelyik idegen nyelvből - választhatják ki azt az egyet, amelyből emelt szintű vizsgát tesznek.

A természettudományos és műszaki képzésekre továbbra is be lehet jutni egyszerű érettségivel. Ezekre a képzésekre vélhetően azért nem határoztak meg magasabb követelményeket, mert ide eleve kevesebben jelentkeznek, s az ágazatban már komoly szakemberhiány mutatkozik.

A természettudományos tárgyak tanulásának ösztönzését szolgálja ugyanakkor az a rendelkezés, amely szerint 2012-től minden továbbtanuló felvételi pontjainak kiszámításánál legalább egy természettudományos tárgy eredményét figyelembe kell venni (akik nem tanultak természettudományos tárgyat két évig, két, egy-egy évig tanult tárgyból számítják össze a pontokat).

A rendelet hatályba lépése egyébként a most tizedik osztályosokat érinti. A kötelező emelt szintű vizsga annak nem lesz feltétel az egyetemi jelentkezéshez, aki 2005 előtt érettségizett és már van felsőfokú végzettsége. A számítások szerint a több emelt szintű érettségi megszervezése legalább 2 milliárd forintos pluszkiadást jelent majd. 

A hallgatók képviselői egyébiránt még tavaly nyílt levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy az elmúlt húsz évben kiharcolt hallgatói jogokat védje meg, és segítsen eloszlatni azt a tévhitet, hogy a felsőoktatás színvonalának romlásáért a hallgatók lennének felelősek. Közben a facebookon több mint ötvenezren tiltakoznak az új felsőoktatási törvény tervezete ellen :-)))

1 komment

Címkék: felsőoktatás felvételi érettségi

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr482664920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dudás Bertalan 2011.05.31. 19:43:06

és ez miért olyan vicces?
süti beállítások módosítása