Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsőoktatási (8) felsôoktatási (1) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Andragógia - szakmák testközelből

2011.02.09. 13:56 Anna szerint

Mégis, mi fán terem egy andragógus? Rejtélyes elnevezés, elsőre valamilyen természettudománnyal foglalkozó tudós vagy kutató képe jelenik meg előttem - miközben jól tudjuk köze nincs a szakmának ehhez a felvillanó képhez. Az andragógia is igen kedvelt szakká nőtte ki magát az utóbbi időben, jó lenne megtudni, mitől olyan vonzó.

A szó maga görög, androsz, mint férfiember, és agógia, mint vezetés. Az andragógus a felnőttoktató, a pedagógus mintájára, de nálunk nagyon elterjedt, hogy a művelődésszervezőket értik alatta. Nyugat-Európában már a hetvenes évektől egyetemen tanították az andragológiát, nálunk most kezd a név bejáratottá válni. A felnőttképzés eszméje szerint mindenkinek joga van a tanuláshoz, ha gyerekkorában nem sikerült, akkor felnőttkorában. A 19. századtól egyfajta esélyegyenlőség-teremtő szándéka is volt a felnőttképzésnek, míg a huszadik századra a politika tette rá a kezét, hogy saját céljaira használja a műveltséget. Az Uniónak is fontos az élethosszig tanulás, a nemzetközi kapcsolatokban is külön pályázati szféra alakult ki a felnőttoktatás területére.

Az andragógusképzés célja olyan szakemberek felkészítése, akik széleskörű társadalomtudományi, pedagógia és pszichológiai alapozás mellett ismerik a felnőttképzés történetét, sajátosságait, intézményes és intézményen kívüli formáinak működését, gazdasági és jogi környezetét, a felnőttképzés és az emberi erőforrás fejlesztés kapcsolatát.
 

Kezdek rájönni, hogy az emberek imádják leszólni az összes létező szakot (kivéve a doktorit adó, patináns szakokat), így meg sem lepődtem azon, hogy az andragógiát is a semmire sem jó, napközis szakok közé sorolták egyesek. „Inkább valami komolyabb munkában és szakban gondolkozz, igaz, hogy megerőltetőbbek lesznek az egyetemi évek, de legalább lesz olyan munkád, amit valóban csak diplomával lehet végezni, mert jelenleg jó úton haladsz a krumpli-manager és "service-assistant" (pultos/felszolgáló) munkakörök felé" - így egy jóakaró. Vagy egy másik: „Az andragógia tipikus büfészak, régen "művelődésszervező", "művelődésügyi menedzser", "személyügyi szervező", még régebben "népművelés" néven futott. Ezzel a diplomával szinte nem lehet ma Magyarországon elhelyezkedni, a munkáltatók szemberöhögnek. Arra jó, hogy elmondhasd magadról: diplomás vagy, másra nem."

Akadnak szerencsére más vélemények is: „Szerintem soha nem volt még ilyen aktuális hogy andragógusokat képezzenek, a mai társadalmi munkaerőpiaci viszonyokat figyelembe véve. Elismerem hogy jelenleg nem ez tűnik a legpiacképesebb szaknak,de szerintem van benne lehetőség, és ha valaki tényleg ezzel akar foglalkozni, és agilis, az el tud vele helyezkedni" - írja egy másodéves andragógus. „A szakról annyit, hogy nagyon sokszinű, érdekes, és akik megérzik a konferenciaszervezés, tudományos estek, szaknapok, zenés rendezvények szervezését, a közvéleménykutatások, közösségfejlesztések ízét még iskolán belül (aztán majd kívül is) igazán beleszerethetnek a szakba. A tananyag érdekes, tanulható, de itt is meglehet ám bukni." Íme, még egy szakon tanuló meglátása: „Én is andragógiát tanulok, a szak nagyon szerethető, sokrétű, komplex képességeket, tananyagot sajátíthatsz el, és tényleg sok programot kell majd szervezned ha erre a szakra mész, mint pl. tudományos konferenciákat, szakesteket. Szerintem ha kreatív vagy és szeretsz szervezkedni és vezetni, irányítani mindenképpen megéri erre a szakra menni. Az elhelyezkedési esélyekkel kapcsolatos véleményeknek ne nagyon higgyj, hiszen az első andragógus évfolyam most kerül ki, és hidd el később
nagy szükség lesz ránk".

AZ ELMÚLT ÉVEK PONTHATÁRAIT ITT NÉZHETED MEG!

Mégis, hol helyezkedhet el az, aki andragógus lesz? „Én bölcsész vagyok. Nekem egyszer egy befutott közgaszdász ismerősöm azt mondta, hogy minden diploma piacképes "csak" kiválónak kell lenni az adott szakterületen, mert a középszerűt nem alkalmazza senki, azt eltapossák." 

Hol lehet majd munkába állni, mint andragógus?
művelődési házakban
- művészeti, közművelődési intézményekben 
- felnőttoktatás piacán alkalmazottként vagy vállalkozóként
- múzeumokban és levéltárakban
színház-pedagógia-fesztiválszervezés és közönségszolgálati területeken 
- pályaválasztási és karriertanácsadóknál, mint pályaválasztási-munkaerőpiaci tanácsadó és/vagy, aki álláskereséi technikák elsajátítását mutatja be/oktatja


Aki andragógia szakon végez egyrészt elhelyezkedhet a kultúra különböző területein: művelődési és ifjúsági házakban, valamint teleházakban és faluházakban szervezőként; rádióban, televízióban és újságoknál szerkesztőként; könyvterjesztésben és színházban menedzserként; rendezvényszervező intézményeknél és vállalatoknál rendezvényszervezőként; minisztériumok, önkormányzatok és más állami intézmények (honvédség, rendőrség stb.) kulturális osztályain; reklámokkal és PR-ral foglalkozó cégeknél reklámszervezőként; turisztikai vállalkozásoknál; kultúrával foglalkozó egyesületeknél és alapítványoknál stb.

Másrészt a felnőttképzés különböző intézményeiben és szervezeteiben, így például a különböző cégek személyügyi osztályain; képző és átképző intézmények oktatásszervezőiként; minisztériumok, önkormányzatok és más állami intézmények (honvédség, rendőrség stb.) oktatási osztályain; oktatással foglalkozó egyesületeknél, alapítványoknál; nemzetközi mobilitási szervezeteknél stb.

Bár a kifejezés itthon új, de eddig is alkalmaztak felnőttoktatókat, hiszen évtizedek óta létezik Magyarországon a felnőttoktatás. Több területen van szükség rájuk, így a klasszikus szabadidős művelődés például művelődési házak színterein, és azokon a helyeken, ahol rendezvény- és, művelődésszervezőkre, valamint felnőttoktatókra van szükség. Az egyesületeknél is alkalmaznak felnőttoktatás-szervezőket. Ha felnőttek tanulják, akkor felnőttoktatás körébe tartozik, még ha néptánc akkor is. De legnagyobb szerepe az andragógusoknak a munkaerőpiacon, az átképzések, a továbbképzések terén van, ugyanis, ha valamely cég/intézmény piaci tényező akar maradni, folyamatosan biztosítania kell alkalmazottainak a további tanulásra, képzésre a lehetőséget. Ennek része a humán erőforrás menedzsment, azaz aki alkalmassá teszi a céget a piaci versenyre, a megfelelő munkaerő megszerzésével. Összefoglalva az andragógus egy köztes mediáló személy, közvetítő, kapcsolatteremtő.




 

Temérdek hely közül választhatunk, az alábbiakban ezért csak a legkeresettebb két intézmény andragógia szakát hasonlítom össze, amely 2010-ben az ELTE tanszéke mellett a Kodolányi János Főiskola tanszéke volt.

Az ELTE-n nagyon kevés az információ a szakról, de annyi biztos, hogy a felvettek keretszáma 15 és 45 között van megjelölve, és az is, hogy a diploma után számos szakirányú továbbképzés közül lehet választani (Család-iskola együttműködési szaktanácsadó pedagógus,Interkulturális nevelési szaktanácsadó, Iskolai tanácsadó és konzultáns pedagógus, Módszertani szaktanácsadó a tehetséggondozásban, Pedagógiai innováció az iskolai gyakorlatban, Rekreáció- és szabadidősport-szervező). Ami itt még kecsegtető a Grundtvig Program, amelynek keretében belül hallgatók több külföldi egyetemen végezhetnek szemesztereket, az oktatók pedig szakértői tanfolyamokat.

A Kodolányin kifejezetten gyakorlat orientált a tárgy, és ez ebben az esetben tényleg nem csak duma, a hat szemeszteres tematika első szemeszterét kivéve mindegyikében más területen elvégzett gyakorlatot követel meg: országismereti és programtervezésit, andragógiát, művelődésszervezőt, és egy ún. „Mélyvíz" szakmai gyakorlatot, melyekhez ráadásként kötelező programok és helyszínek kapcsolódnak. Országismeret keretében tanulmányi utat Erdélybe és a Felvidékre, andragógián belül a magyar felnőttképzési intézmények meglátogatását és tanulmányutat Bécsbe, míg a művelődésszervezés félévében az iskola partnereinél, mint a KOGART ház, a MÜPA vagy a Somlóhegyi fesztivál kell gyakorlatot teljesíteni. A diploma megszerzése után a KJF szakirányú továbbképzési szakjain aztán tovább is lehet tanulni, a lehetőségek tára bőséges: 

Az andragógus mesterképzés most van kialakulóban, de a hallgatók 30-40 százaléka továbbtanul mesterszakon, ahol fő szakirány az andragógia, és a kulturális mediátor. Utóbbi egy fontos képzési ág a növekvő, és színesedő Európában, ahol a jövő legmeghatározóbb problémája a kulturális konfliktuskezelés, a bevándorlás, a kisebbségek kérdése, valamint a nemzeti identitások kezelése. Ezek a problémák pedig igénylik a kulturális szakemberek képzését. (Nem árt tudni, hogy mint bemeneti BA diplomát a Kommunikáció és médiatudomány mesterképzésre is elfogadják.)

TIPP
Ha tesztelni akarod, az általad választott szak megállja-e a helyét a munkaerőpiacon a legokosabb, ha rákeresel. Nézzünk pár álláshiredetést:

- művészeti előadó

- felnőttképzési szakterületen művelődésszervező

- oktatásszervező és karrierépítő gyakornok

- kulturális menedzser és rendezvényszervező

 

Szólj hozzá!

Címkék: andragógia pályaválasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr692649110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása