Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsőoktatási (8) felsôoktatási (1) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Erasmus kalandjai

2010.02.11. 11:09 Anna szerint

Már egy ideje foglalkoztatott a téma - tudtátok, hogy Erasmus vonakodva tette le a szerzetesi esküt? Mindenhol belefutottam a külföld lehelletébe (nem lehet mit tenni, az emberi elvágyódás örök), beszámolókból pedig nincs hiány, olybá tűnik, aki az utazás mellett dönt, egyben naplóírásba is kezd, hogy az egyedüllét csendjében lecsapódó új benyomásokat megörökítse.

Erasmus az 1400-as évek közepén született és nevét állítólag maga gyártotta; egyszerre volt tudós, teológus, filozófus, ráadásul olyan, aki bár nem kevés egyetemen megfordult és állás ajánlatot is kapott, teljes függetlenséget követelt magának, soha nem köteleződött el egy intézmény felé sem. Szerzetesi fogadalma alól előbb ideiglenes felmentést kapott - gyenge egészségére és a tudományos érdeklődése okán - majd X. Leó pápa véglegesítette ezt. Bár viszonylag későn kezdett alkotni, nagy hatású reformerként emlékeznek rá, megújította a latin irodalmi nyelvet, így például az Újszövetséget is átdolgozta a humanista szövegkritika elve szerint.

Az ösztöndíj programot, mely róla kapta nevét az európai hallgatói és oktatói mobilitás nevében hozták létre és 1995-től lehet vele utazni. ERASMUS gyorsan kinőtte magát, olyannyira, hogy a két milliomodik erasmusos hallgatók már ünnepeltek, míg a jövő célkitűzése, hogy 2012-re az Erasmus hallgatók száma elérje a három milliót. 

Nagy vonalakban érdemes róla tudni: legalább egy szemesztert be kell vállalni (sőt már szakmai gyakorlatot is lehet vele csinálni, 3-12 hónapos intervallumban) és közben természetesen tanulni kell, ám arról megoszlanak a vélemények, mennyi tantárgy teljesítése kötelező - olvasataim szerint kettő minimum, míg a határ a csillagos ég. (A beszámolókat olvasva és az ismerősök tapasztalatait hallva, azonban azt kell mondjam a legtöbben megelégszenek a minimummal, az erasmusos hangulat - buli buli hátán - és a nyelvi nehézségek miatt ennyi a biztos, amire futja. Bernáttal beszélgettem róla legutóbb, ő Krétán volt egy félévet és bár hat tanegységet felvett, végül csak hármat teljesített, igaz, azt nagyon jó eredménnyel. Ő egyébként a mediterrán mentalitásra hivatkozott, szerinte képtelenség volt másképp cselekedni. Ezért is jött haza fél év múlva, mert megijedt, hogy nem tud majd időben végezni - ehhez persze az is hozzájárult a lazaság mellett, hogy kevés tantárgyat oktattak csak angolul).     

Mivel tényleg nagyon sokan cserélnek így tapasztalatot más országok egyetemein, az ösztöndíj összege nem túl magas, de mentesülsz a tandíj, vizsgadíj, könyvtár díj alól - és vannak olyan helyek is, ahol a kollégiumi szállást is biztosítják (ahol ez nincs ott nagyjából a szállásra megy el az ösztöndíj, ezért bár tiltják, sokan dolgoznak kint - vagy szülői támogatással pótolják a hiányzó összeget).

Elég egyértelmű: Erasmus csak Európán belül kegyes, eszerint Svájcba vagy Norvégiába nem is lehet utazni? A lehetséges célpontokat iskolája válogatja, ez ugyanis attól függ az iskola milyen másik iskolával van szerződésben és széles a skála, melyik iskola mennyivel van kapcsolatban (a Kodolányi Erasmus programja például a hallgatók számára 25 Európai Uniós ország több mint 90 felsőoktatási intézményébe kínál áthallgatási lehetőséget).

Ami még kikötés, hogy csak egy év elvégzése után kelhetsz útra és a tanulmányok során csak egyszer lehetsz Erasmus útitársa. Az, hogy mennyi ösztöndíjat kapsz (minimum 200 eurót, maximum 500-at), attól függ milyen a tanulmányi átlagod és milyen a célország árszintje, de attól is, hogy abban az évben mennyi támogatást kap az iskola a programra, illetve vannak iskolák, melyek még pluszban is adnak támogatást.

Ötletek kiegészítő támogatásokra
Oktatási Minisztérium és Köztársasági Ösztöndíj (
www.om.hu)
Magyar Ösztöndíj Bizottság (www.scholarship.hu)
Pályázatfigyelő (www.pafi.hu)
Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj 
(www.bursa.hu)
Esélyt a Tanulásra Közalapítvány
 
(www.profi.iif.hu/esely/index.htm
Osztrák-Magyar Akció Alapítvány (www.omaa.elte.hu)
A visegrádi országok közös ösztöndíja (www.visegradfund.org)
Ösztöndíjak a Külügyminisztérium honlapján 
(www.euvonal.hu)
Magyar Rotary Klub által felajánlott ösztöndíjak 
(www.rotary.hu)
És van kiegészítő támogatás fogyatékkal élő Erasmus ösztöndíjas diákok számára.

A saját tapasztalatot persze semmi sem pótolja, de a mondásban, hogy mástól érdemesebb tanulni, lehet valami: jó szokásomhoz híven kikapcsolódásként belemerültem mások blogjaiba, sokan közülük éppen valahol töltik a félévüket :-) Alig várom, hogy ide jussak én is :-D

Finnországi élmények - Tamper

"Ma egyébként a Voting órát tartó srác megkérdezte, melyik országból jöttem. Mondtam neki, hogy Magyarország. Hűűű, hogy ő tavaly volt Budapesten és hogy a leggyönyörűbb város, amit valaha látott. Ezt egyébként tényleg sokan mondják. A külföldiek szeretik Budapestet. :) És emlékeznek a pálinka szóra. És kóstolták is persze. :)"

Ciprusi kalandok - jogi tanulmányok

Berlini forgatagban

 

Spanyol kalandok

Hollandia 2007-ben


Dublini konklúzió
"Összességében azt kell, hogy mondjam, hogy életem legszebb 4 hónapja volt, amit itt töltöttem. Kár lett volna kihagyni. Rengeteg helyre eljutottam, új tapasztalatokat szereztem és tényleg, amit nem akartam elhinni otthon, hogy így lesz: megváltoztam. Szó szerint kinyílt a világ és a legszilárdabb elveim váltak semmivé. Teljesen megváltozott az életfelfogásom és rájöttem, hogy egy másik nyelven is tökéletesen meg tudom értetni magamat a környezetemmel."

 

 

A program koordinációját a Tempus Közalapítvány keretén belül működő LLP Nemzeti Iroda látja el.
Cím: 1093 Budapest, Lónyay u. 31.
Tel.: 06 1 237 1320, 06 1 237 1300, Fax: 06 1 239 1329
Web: http://www.tka.hu 
E-mail: info@tpf.hu

10 komment

Címkék: kalandok erasmus külföldi gyakorlat

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr161702533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vic_ 2010.02.15. 23:04:12

Így van, az Erasmus jó, az Erasmus MENŐ, csinálni kell hajrá mindenki! Nem érdemes másokra várni, menni kell, mert egy életre nyomot hagy benned!

Kedves Anna, kösz a linket! (Hollandia)
Üdv!

Anna szerint 2010.02.16. 13:46:51

@Vic_: Élmény volt olvasni a blogodat :-))) Láttam, nem csak Erasmussal utaztál (ez ugye csak egyszer lehetséges) a többi helyre hogyan jutottál el? (pl. nyári egyetem Franciaországban) Nehéz megpályázni ezeket a dolgokat? szió: Anna

Vic_ 2010.02.18. 14:29:28

@Anna szerint: A francia utat egy tanárom mondta h lesz valami médiával kapcsolatos izé, bár nem igazán tudta h mi lesz, nekem a külföld elég jó hívószó volt.
Láttam voltál a kodolányi nyílt napon. Én is ott tanultam. De akárhová is mész, ha külföldön töröd a fejed, akkor járkálj a külügyire, nézd az üzenőfalat, pátyolgasd a külföldi diákokat, és minden jönni fog magától. Ha elölről kezdeném én így csinálnám.
Egyébként, azt hiszem gyakorlatra is mehetsz erasmussal attól függetlenül h már voltál "tanulmányin" de lehet rosszul tudom.
Sok sikert a felvételidhez, aztán majd írd meg hova sikerült bejutni!
Honnan jött az ötlet h blogot vezess erről? Mert jó ötlet volt! ;)

ongecrehsukitkalag 2010.02.20. 16:30:44

Én nem voltam erasmusolni, de visszanézve kicsit sajnálom... ugyanis dolgoztam külföldön, és arra jutottam, hogy szerintem mindenkinek kötelezővé kéne tenni hogy utazgasson a világban. :) Nem is feltétlenül amiatt, ami az egyetemen történik, de külföld mindig nagy tanítómester, egy szemeszter egy idegen környezetben, rákényszerítve, hogy a saját lábadon állj, mások nyelvét beszéld, ügyeket intézz... szerintem többet ad, mint 5 év az iskolapadban. Szóval menjetek, menjetek, menjetek! :)

Anna szerint 2010.02.22. 15:24:23

@Vic_: Az egészet azért kezdtem el, mert iszonyatosan megijedtem, amikor rájöttem, mennyire nem tudok semmit :-) Szóval az egész egyfajta kényszerítés volt, de bejött! Köszi a tanácsokat, nem fogom elfelejteni, tök jó, hogy te is a Kodolányira jártál, remélem sikerül a bejutás. Egyébként, ha lesz rá lehetőségem szeretnék pl. Fürstenfeldbe is kijutni...

Anna szerint 2010.02.22. 15:24:32

@ongecrehsukitkalag: Köszi a biztatást, rajta leszek a témán :-) Te merre dolgoztál, milyen volt az az ország? Nem vezettél róla blogot?

ongecrehsukitkalag 2010.02.24. 11:28:35

Nem volt időm blogot vezetni... :)
Írországban voltam, Izraeliekkel dolgoztam - szóval tulajdonképpen két országban voltam egyszerre. :) Nem rossz hely, de igazából ez a mélyvíz szituáció fogott meg, hogy nincs anyuci-tesó-barátnő, aki segít, kénytelen vagy összehangolódni nagyon más vérmérsékletű emberekkel, ezért aztán kinyílik a világ, és sokkal toleránsabb leszel.
Erről a jelenségről amúgy erasmusok is beszéltek, hogy hazatérve is megmaradt ez az "open-minded" habitus, ami jó, mert pl sokkal több élethelyzetben, hivatásban tudod majd elképzeni magad, nem ijedsz meg a kihívásoktól. Ami nem hátrány. Sőt. Szóval utazni jó. Ha erre még valami ösztöndíjat is adnak, hát az meg még jobb. :)

Vic_ 2010.03.03. 00:34:57

@Anna szerint: Fürstenfeld túl közel van. :D De persze, menjél csak, lesz egy rakás program, kirándulás stb, igaz, magyarok közt leszel. Én voltam kint látogatóba többször is, egész jó. Plusz, ettől függetlenül az erasmusra is lehet jelentkezni.
Vannak még puskáim kodóra, majd szólj ha kellenek!! :D

Anna szerint 2010.03.03. 14:18:51

@ongecrehsukitkalag: Izgalmas lehetett ez az írországi kaland :-D szóval az, hogy mindenki így bele van vetve a létbe, az hozza meg talán az együttműködést, hogy mindenki támogatja meg elfogadja a másikat... Egy barátnőm éppen most megy egyébként Erasmussal Dortmundba, megígérte, hogy vezet blogot :-) És, neked lesz következő úticél?

Anna szerint 2010.03.03. 14:21:40

@Vic_: Mindenesetre megihlettél ezzel a Fürstenfelddel :-) tök jó volt kicsit beleélni magam a sztoriba :-D A puskákat előre is köszönöm, bárcsak már ott tartanánk! Egyelőre most ezerrel az érettségi lebeg a szemem előtt...
süti beállítások módosítása