Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Szárnyra kaphat a turizmus idén :-)

2010.03.24. 20:48 Anna szerint

Nem tudom, mi viszi arra az embert, hogy ilyenkor ne a szabadban lófráljon a haverokkal, de azt hiszem leginkább annak a tudata, hogy pár nappal később nyugodtabban teheti :-) Igazándiból úgy terveztem, hogy kimozdulok, de csak mostanra fejeztem be a holnapi történelem összefoglalóra tanulást, és, mire elindulok, már kb. jöhetnék is haza. Egész kis stréber lettem meg kell állapítsam, de most olyan korszakomat élem, hogy még be is jön ez a szemlélet - kicsit úgy fogom fel, mintha munkám lenne, ami alól az ember se így, se úgy nem tud kibújni, vagy ha mégis, csak kár származik belőle.

Nyitott erkélyajtó, néha egy egész határozott tavaszi légáramlat, és már nyújtózom is egyet, ébredés, ébredés, ébredés... ilyenek ezek a márciusi esték salala... Tuti, hogy holnap átpakolom a gardróbot és berendezkedek a melegebb napokra - bár a szandálban flangálásra még várni kell, csakúgy, mint a srácoknak a rövidgatyás érzésre (onnan tudom, hogy pont ecsetelték, mennyire várják :-D

Mostanában új foglalatosság az életemben, hogy elkezdtem figyelni a turizmussal kapcsolatos hírekre, szóval a kis radar beépült, és vicces, mert eddig nem is tűnt fel, hogy mennyiszer említik - aminek nyilván az is az oka, hogy keződik lassan a szezon, és az is, hogy most már én is tudom: a turizmus az egyik legfontosabb szolgáltatási szektor Európában, öt százalékát adja a GDP-nek és az emberek hat százalékának biztosít munkát.  

Úgy tűnik egyébként a válság óta először növekedés tapasztalható, ezért mérsékelten, de egyre optimistábbak az ágazatban (ennek szerintem egyéb marketing okai is vannak, a nyaralási turnus előtti pozitív trend visszhangok minden bizonnyal növelik az elhatározást). Az Európai Bizottság által megkérdezett 30 000 embernek például már csak 20 százaléka mondta, hogy nem utazik, mert nem teheti meg, míg 80%-uk leszögezte semmi áron nem mondanak le idén a nyaralásról (bár állítólag óvatosságra int, hogy 28 százalékuk nem tudja, hová fog utazni). Ami már nem olyan szuper, hogy hazánkat, Románia és Bulgária mellett, úgy említi a kutatás, mint ahol alacsony az utazási kedv, vagyis leginkább az erre szánt keret, ami azért is érdekes, mert az is igaz, hogy a válság előtt ezekben az országokban növekedett legjobban a kiutazók száma. 

Ami még kishazánkat illeti, nemrégiben volt az Utazás kiállítás - szám szerint a 33. -, ahol bejelentették, hogy a szakemberek idén 3-4 százalékos emelkedésre számítanak a turizmusban (ez gondolom mindent érint, belföldit, külföldit, ki- és be utazókat egyaránt) és a múlt nehézségeiben is megtalálták a pozitívat: mint kiderült tavaly a belföldi turizmus meghaladta a beutazót - ami aztán remekül mérsékelte a válság hatásait.
A helyzet mégsem lehet annyira rózsás (leginkább a beutazók tekintetében, éppen ezért ezt fokozni kell :-D), nem véletlen, hogy a napokban mutatta be a receptet arra (tulajdonképpen egy lobbianyagot) a Magyar Szállodaszövetség Ügyvezető Elnöksége, hogyan lábalhat ki a magyar szállodaipar a válságból.

A szakanyag teljes terjedelemben olvasható a Magyar Szállodaszövetség www.hah.hu honlapján valamint a www.turizmus.com honlapon IDE kattintva. (Belenéztem, elég konkrét és alapos - és sokat vár el az államtól.)

És, ha már idehaza, akkor nekem a Balaton a szívem csücske, Fenyvesen van nyaralónk, a kicsi Tündérlak, és lassan időszerű is lesz egy tavaszi nagytakarítás és láblógatás a tóban, kertészkedéssel megspékelve... Országos viszonylatban itt is nagy a bizakodás, az Utazás kiállítás előtti külön Balaton napot tartottak, és elmondták, visszaesés semmiképpen sem lesz, de inkább szuggeráljunk növekedést :-) Ami a fő vonzerőnk, az az ár-érték arány (és az anno idejárók élményei..), de egyre több a turista csalogató taktika is, így például lesz Balaton7 is, amolyan szezonnyitóként májusban.

(Ha már benne vagyok a jóhír közlésekben, büszkélkedek már előre, mert öregbült leendő tanulmányaim színterének híre: Szirmai Viktória a Kodolányi tanszékvezető egyetemi tanára Széchenyi díjat, Szurdi Milós film- és színházi rendező pedig, aki a Kulturális tanulmányok Tanszékének tanára, Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét vette át március 15-én.)

Szólj hozzá!

Címkék: turizmus vendéglátás

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr291809599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása