Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Érettségi!!!!! (utánam a vízözön)

2010.04.30. 21:23 Anna szerint

Azt mondják a ballagás mintegy felkészítés az érettségi hetére, és pontosan azért tartják a megmérettetés előtt, hogy egyfelől mint bátorítás (rokonhegy és ajándékok formájában), másfelől mint figyelemelterelés hasson. Nos, jelentem, van valami a dologban, és legfőképp amiatt, mert a legtöbb ballagót sikerül olyan mértékben túletetni, hogy minimum két nap az eszmélés ideje.

Az ünneplést aztán ki-ki hogyan váltja valóra, volt olyan osztálytársam, akihez 60-an (!) voltak hivatalosak, és ballagás után mindenki átvonult a kertes házban felállított kerti sátor alá (biztos vagyok benne, hogy ökörsütésnél alább nem adták). Nálunk - miután drága Anyukám kijelentette, megkíméli magát a tizenkét emberre sütéstől és mosogatástól - előre lefoglalt vendéglőbe vonultunk át a napsütésben, és külön meglepetés volt, hogy tekintettel az időre az előrelátó vendéglősök a kerti helyiségben terítették meg az asztalt. Jó volt látni, hogy rég nem látott rokonaim újra felfedezik egymást és az aperitifnek hála egyre oldottabban vájkálnak egymás magánéletében (szurkoltam, hogy politikáról ne essen szó, és nem hiába :-D még Imre bácsi sem hozakodott elő kedvenc agyzsibbasztásával, így aztán ténylegesen békében telt az eszem-iszom).

Amit még vicces volt megfigyelni, az a következő két féle embertípus ténykedése: a fényképező mániás, aki egyfolytában kattintgat (egyébiránt, ha őt fotóznák virággal takarja az arcát, netán az asztal alá bújik); és a fotogén típus, aki lépten-nyomon úgy helyezkedik, hogy a legtöbb képen a legtermészetesebben viruljon. Picit engem is elkapott a hév, és a desszert után végigfotóztattam magam mindenkivel (lehet, hogy egoizmusból, de benne volt az is, hogy legyen közös emlékem ezekkel az emberekkel, akik végső soron egyben legközelebbi rokonaim is), hogy aztán változatos csoportképeket vezényeljek le. És, juhúú! Az ajándékbontás csak ezután következett, amin amúgy meglepődtem, hogy egyáltalán van (ebből látszik mennyire figyelmes családba születtem), nekem valahogy az jött volna spontán, hogy csak virág és jókívánságok.

Visszatérve az érettségi hétre, egész jól haladtam az elmúlt időben, persze most már azt is látom, az ember sosem lehet tökéletesen biztos a tudásában (vagyis azt hiszem az én személyiség típusom pont az, amelyiknek ez nem megy), mert mindig lesznek hézagok és veszélyek, melyek azzal fenyegetnek, hogy elhasalsz (és most nem is az apró betűs részekre gondolok, hanem csak úgy általánosságban a hézagokra :D). A nagybátyám azzal nyugtatott, hogy bár tény és elismeri ő is, mennyire nagy tudással rendelkezik - ezt nem egészen így mondta, de ez volt a lényege -, még mindig vannak pillanatai, amikor a fejére csap, és azt kell, hogy mondja: "azt a mindenit, csak most állt össze a kép."

Az egésszel tulajdonképpen azt akarta megvilágítani, hogy a tudás annyira végtelen, hogy, ha egy óriás kirakósnak képzeljük el a földön valaha élt és most élő összes ember tudását, akkor életünk végére - bármennyire is gürcöljünk - sem juthatunk el odáig, hogy a mozaik minden darabját a helyére illesszük. Szerinte a cél maximum az lehet, hogy képességeinkhez és időnkhöz mérten megtesszük a legtöbbet, és ujjongunk, ha az egésznek nem csak egy-egy darabkáját illesztjük helyére, hanem eljutunk oda, hogy már több egymás melletti darabkát látunk egyben - mint az egész egy-egy kisebb részletét. Szerinte utóbbi kis képek azok, melyek a megvilágosodás érzetét keltik értelmünkben.

Ezzel a magvas gondolattal és a belső nyugalom mantrájával állok a hét elébe, ami igencsak sűrű lesz: irodalommal kezdünk, hogy aztán matematikával majd szerdán történelemmel folytassuk, míg végül - egy nap szusszanás után - pénteken a német legyen a hab a tortán. Hajrá Anna, hajrá érettségizők!

Szólj hozzá!

Címkék: érettségi

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr371964644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása