Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Friss és üde - megjelent a HVG diploma

2010.11.17. 12:11 Anna szerint

Szinte mondhatom, hogy hivatalosan november közepétől indul a startpisztoly minden év felvételi időszakában, aminek legnyilvánvalóbb jele a HVG Diploma megjelenése. Ez amolyan bibliája lesz a felsőoktatásba vágyó diákoknak, ezt morzsolgatjuk-lapozgatjuk-jelölgetjük tele :-)

Rohantam is persze az újságoshoz, hogy a magaménak tudjam, és egész nap csak böngésztem (hamarosan hosszabb értekezéseket írok róla!), és arra jöttem rá közben, hogy micsoda őrület ez a hihetetlen választék, és, hogy mennyi inger és mennyi lehetőség áll a felvételiző előtt. Kicsit át is billentem a mérleg túloldalára és olyasmik jutottak az eszembe, mint: „lehet, hogy kacérkodni fogok más szakokkal?"; „vajon, mi lenne, ha más vizekre eveznék?"; „honnan lehetek biztos abban, hogy jól fogok dönteni?".

Ez az egész gondolatmenet tulajdonképpen nagyon is feldobott, olyan érzés volt, mint amikor az ember egy nagy tisztás közepén áll, ahonnan szerte széjjel ágaznak körbe-körbe a szebbnél-szebb felfedeznivaló utak... Az egyik már ismerősebb, ott szinte látom hová jutok, de közben ott indul mellette a következő, és „jé, milyen csábító virágok nyílnak rajta", míg a harmadik „talán egy zubogó vízeséshez vezet"?

Visszatérve a kiadványhoz, a tavalyihoz képest újabb csemegékkel bővült, aminek nagyon örülök, és el is határoztam, hogy jobban belemélyedek az érdekesebb témákba. Így például, abba, hogy:

- milyen a diplomás munkaerő piac: mit jelent az, hogy túlképzés van egyes szakokon és jelent-e ez bármilyen veszélyt, de arról is szó lesz, hogy melyik iskola diákja milyen alkalmazotti státuszban és milyen fizetéssel találtak munkahelyre?

- szemrevételezem a bologna rendszert és az elképzelhető változásokat (amik jó esetben engem már nem érintenek, de azért érdekelnek, ha már benne leszek a felsőoktatás tengerében), a különböző képzési fokozatokat, és azt, hogy mennyire fontos és megéri-e, hogy a későbbiekben mesterszakon gondolkozni?
 

- számba veszem a különböző állami támogatásokat és ösztöndíjakat, de utánajárok pl. az adómentes hallgatói munkadíjnak is, ki tudja fogok-e iskola mellett dolgozni?
 

- jobban belemélyedek a különböző szakokba, azaz kiderítem, melyik szak elvégzésével, milyen munkakörben tudok elhelyezkedni, ráadásul mindezt úgy, hogy megnézem az állásajánlatokat, azaz párhuzamba állítom a munkaerőpiacot a képzési lehetőségekkel

- elemzem a felsőoktatási rangsorokat és összesítem az iskolákról alkotott véleményeket, sztereotípiákat
 

- az elmaradhatatlan pontszámításra és egyéb hasznos tudnivalókra is rátérek
 

- és szemügyre veszem, hogy mit érnek a diplomáink külföldön, illetve, hogy milyenek a nemzetközi rangsorok.


Ami pedig mindezek előtt az egyik legfontosabb lesz: megalkotni a FELVÉTELI MENETRENDET és megtalálni azt a programot, amivel nem csak az íróasztalom felett, de a számítógépemen is pontosan követni tudom az eseményeket :DDD

Szólj hozzá!

Címkék: felsőoktatás felsőoktatási rangsor bologna

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr62459126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása