Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsőoktatási (8) felsôoktatási (1) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Dilemma II. - Szerezzek szakmát?

2010.08.31. 21:07 Anna szerint

Most pedig jöjjön a második lehetőség, amin - főleg, mióta munkába álltam - folyamatosan töprengek. Nevesül azon, hogy ha már így alakult, ne szálljak-e magamba és adjak még egy évet a felkészülésre, elfogadva a képességeim és eredményeim jelenlegi határait.

Már írtam korábban, hogy megfordult a fejemben, hogy a Kodolányi felsőfokú szakképzését kezdem el a költségtérítéses képzés helyett, hiszen ennek számos előnye van jelenlegi helyzetemben (alább összeszedtem őket!). A probléma csak az, és ez szolgáljon okulására mindenkinek, aki még csak idén fog felvételizni, hogy mivel februárban nem írtam be a jelentkezési lapra az idegenforgalmi szakmenedzser szakot felsőfokú szakképzésben, így most nem is felvételizhetek rá. A szabály ugyanis az, hogy a kétéves felsőfokú szakképzésre is jelentkezni kell/érdemes a felvételi keretében, hiszen, ha nem jelentkezel és közben felvesznek valahová, akkor már a pótfelvételi keretében sem jelentkezhetsz (ennek a szabályozásáról már írtam!).
 

A felsőfokú szakképzés előnyei

- gyakorlatorientált képzést nyújt az érettségivel rendelkezőknek
- elvégzése után több lehetőség közül választhat a fiatal: a megszerzett tudás és tapasztalat birtokában munkát vállalhat, vagy tovább léphet a felsőfokú alapképzésbe
- szakképzések többsége államilag támogatott, így állami finanszírozással két év alatt piacképes tudást és szakképzettséget szerezhet a hallgató
- mégsem veszíti el a támogatott diplomához való jogot, hiszen a felsőfokú szakképzést követően erre továbbra is jogosult
- hallgatói jogviszonyt biztosít annak minden kedvelt hozadékával
- a felsőfokú szakképzés során tanult tárgyak beszámíthatók lesznek a későbbi tanulmányokba (több felsőoktatási intézmény vizsgálatai tanúsítják, hogy azok a hallgatók, akik felsőfokú szakképzés után kezdték meg tanulmányaikat, többnyire átlag felett teljesítenek)
- szakmát adó, gyakorlati képzésről van szó
- felsőfokú szakképzés nappali, esti, levelező tagozaton, valamint távoktatásban lis létezik (legnépszerűbb természetesen a nappali tagozat, amelyet a jelentkezők kétharmada céloz meg)

ITT MÉG TÖBBET OLVASHATSZ A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSRŐL


Az azonban, hogy most elkezdjem a Kodolányin a felsőfokú szakképzést, ami ráadásul jóval olcsóbb is lenne (nappali 116 ezer, levelező 91 ezer) már csak szép álom marad, viszont közben rájöttem, hogy ez a szakma felé orientálódás tetszene nekem, és így jött képbe az idegenvezetés, mint egy év alatt (illetve, mint kiderült kevesebb) elsajátítható szakma. A Kodón idegenvezető (FEOR: 3642) államilag elismert alap-szakképesítést tanúsító bizonyítványt is lehet szerezni (igazándiból úgy jöttem rá, hogy amikor ledöbbentem a telefonban, hogy a felsőfokú szakképzésre nem jelentkezhetek, jó érzékkel felhívták a figyelmemet erre a lehetőségre :DDD).
 

Nosza, gyorsan nézzük mit nyerhetek ezzel:
- egy szakmát, ami jól eladható (természetesen az erős két nyelves tudás és megfelelő fellépés nélkül már nem olyan kecsegtetők az esélyek - de engem, mint tipikus álmodozót rögtön felvillanyoztak a képek: turista csoportot vezetek jövő nyáron a forró égöv alatt, vagy akár csak szeretett hazánkban kalauzolom őket)
- bepillantást a turizmus-vendéglátás másik gyakorlati területére, ami így a nyári vendéglátós munkák után kiegészítően hatna a jövőmre
- a több lábon állás első pillérét, így már semmiképpen sem lehetek „diplomás munkanélküli" :DDD
- tudok mellette dolgozni (130 kontakt óra van szombatonként, de a hétköznapok szabadon beoszthatók, mivel az 500 órás anyagot távoktatásban oldják meg - ez elég izgalmasan hangzik, de, ha sikerülne magamtól felkészülni profin a vizsgákra, az biztos segítene majd a jövőben a tanulás és időbeosztásban...)
- októbertől-májusig tart a tanfolyam
- megismerem kicsit belülről az iskolát, eldönthetem, valóban ezt és itt akarom-e
- mindezt mindkettő előzőhöz képest olcsóbban tehetném meg (120 ezer a tandíj és 35 ezer a vizsgadíj) és részletfizetésre itt is van lehetőség (mindenesetre munkát vállalnom kell ehhez is, Anyummal már beszéltem róla, és tetszene is neki az ötlet, de leszögezte, hogy az lenne a korrekt, ha három-négy hónap alatt kifizetném magamnak)


És ami csak hab lenne a tortán: ha sikerülne közben a második nyelvvizsgát is letennem, hogy még több ponttal induljak neki a jövő évi felvételinek. A döntés nem lesz könnyű - már most sem az - , mert lehet abban valami, hogy a kor előrehaladtával egyre inkább felelősek leszünk döntéseinkért, és már nem fogunk tudni hová bújni előlük. Ilyenkor lenne jó álmodni egyet, valami jelet kapni vagy bármit - mert racionális döntés ide vagy oda, most, hogy mindent összegeztem jöttem rá, nincs jó döntés, mert mindenkinek megvan a saját útja, csak arra kellenne rájönnöm, nekem melyiket találták ki.

Szólj hozzá!

Címkék: szakma idegenvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr62273840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása