Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsôoktatási (1) felsőoktatási (8) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Felvételi jelentkezés II. - A puding próbája az evés

2010.02.05. 08:03 Anna szerint

A puding próbája az evés, nosza, rajta teszteljük a rendszert. A regisztrációm már megvolt, ilyenkor rögtön a bejelentkezésnél a jobb felső sarokban az e-felvételi menüpontra kell kattintani, ahonnan még egy kattintással jutunk tovább a felvételit bonyolító felületre (fontos, hogy ne ijedjünk meg, ha hibát jelez, ez annak az oka, hogy a rendszer csak firefox-al, internet explorer-el és operával működik, ezeknek is csak bizonyos verzióiban).

Kezdeti lépések - vizuálisan szemléltetve

http://www.lovassy.hu/online/hirek/efelveteli2010.php
http://diakeugyek.hu/page/e_Felveteli_tananyag

Itt az első feladat, hogy elfogadjuk a felhasználási feltételeket (mely rendkívül hosszú és elsőre ijesztően sok feltételt tartalmaz, de ne essünk kétségbe, pipáljuk ki és regisztráljunk), ezután kapjuk meg ugyanis biztonsági kódunkat emailben, ami után már teljes értékűnek érezhetjük magunkat a rendszerben, amit az is bizonyít, hogy a bal felső sarokban már láthatjuk saját felvételi azonosítónkat.

Elsőként a személyes adatok kitöltése kerül sorra, a jobb oldali súgó egyébként szinte lehetetlenné teszi, hogy bármit ne tudjunk értelmezni. Ami itt fontos, hogy az annak idején kapott plasztikkártyánkat elő tudjuk keresni, ezen szerepel ugyanis a 7-el kezdődő 11 számból álló számsor, azaz a hallgatói azonosítónk. Ha pedig valamit mégis elrontanánk, a rendszer magától jelzi majd, hol hibáztunk így addig nem is léphetünk tovább, amíg nem javítottuk.

Következő pont még ugyanebben a kockában a testreszabás, ahol az érettségi várható évét kell megadnunk és jelentkezésünk legfontosabb paramétereit: hogyan csatolom majd a szükséges dokumentumokat, a hitelesítését miként végzem, valamint milyen úton fizetem be a felvételi eljárás összegét.

Innentől az eredmények (a középiskola adatainál ne rettenjünk meg az OM kódtól a kereső segítségével magától beírja iskolánk kódját) és többlet pontok kitöltése következik, az érettségi ereményeknél pedig egyszerűen csak a vizsgaszándékot kell jelezni és azt, hogy milyen szinten érettségizel majd (mármint, ha idén érettségizel). Ezután a döntés lényege, a jelentkezési helyek megadása vár ránk (itt szépen számolja a rendszer, mindez mennyibe fog kerülni és ami még remek, hogy a megjelölt szakra kattintva lehozza a felvételi követelményeket és azt is, miért kaphatsz adott szakon többletpontot) végül a fizetésre is felhívják a figyelmet, hogy aztán utolsó körben a hitelesítési procedúrával tegyük fel az i-re a pontot.

Összességében jól átlátható a rendszer, lépésről-lépésre kell az utasításait követni, aminek nagy előnye az, hogy biztos lehetsz benne, nem hagysz ki semmit. A benyújtandó dokumentumokat a kitöltött adatlapok függvényében magától feljegyzi, így pontosan tudod mit kell beküldened vagy beszkennelve feltöltened a rendszeren keresztül. Negatívum, hogy bizonyos idő után egyszercsak kidob és újra be kell jelentkezni és az is biztos, hogy a túlterheltség hajrájában lehetnek vele fennakadások, másrészt még vár rám, hogy megküzdjek a dokumentum feltöltéssel és a hitelesítéssel (alább olvasható, miért nem olyan egyszerű) - ami sokak rossz tapasztalata miatt picit bizonytalanná tesz.

Ha bármilyen problémád lenne a kitöltés közben a 06-1-477-31-31-es telefonszámot hívd, segíteni fognak - nekem rögtön felvették és azonnal készségesen válaszoltak a kérdésemre.

Mindent egybevéve azthiszem az arany középutat választom, azaz ötvözöm a hagyományos jelentkezést az e-felvételivel (egyébként nem véletlen, hogy a jelentkezők nagyrésze, kb. 80 százaléka ezt is teszi), ekkor ugyanis:
1. nem kell hitelesítenem
2. ez ugyanis postai úton megtörténik, amikor feladom a jelentkezési lapot, amivel jogot nyerek arra, hogy az e-felvételi rendszerben az esetleges módosításokat, hiánypótlásokat intézzem.
3. és ugyanúgy arra is, hogy kövessem az eseményeket és erről értesítést kapjak.

Jelentkezési lap
Ha e-felvételivel jelentkezel a felvi.hu-n kell regisztrálni, majd (lásd alább) végigszlalonozni a rendszeren. Ha hagyományos úton adod majd postára, akkor a jelentkezési lapokat idén a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóban találod meg vagy az Educatio Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálatán (Budapest VIII., Reviczky u. 6.), vidéken pedig az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain, illetve a képzéseket meghirdető egyetemeken, főiskolákon.

Szólj hozzá!

Címkék: felvételi jelentkezési lap e felvételi

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr491721145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása