Mi leszek, ha nagy leszek?

Tizenkét évesen gondoltam először a jövőmre, arra, hogy milyen leszek húszévesen: csinos, magabiztos, hivatásának élő, tudásával másokat megszégyenítő, de szerény nő. Haha. Hol tartok a megvalósításban? Kezemben a sorsom? Egyáltalán a kezembe akarom venni? Útkeresésem a felsőoktatás útvesztőiben, avagy mi leszek, ha nagy leszek?

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

álom (8) andragógia (2) anglisztika (2) balaton (8) balatonfövényes (1) beavatás (1) bologna (4) diplomata (1) educatio (3) erasmus (4) érettségi (13) e felvételi (3) felsőoktatás (12) felsőoktatási (8) felsôoktatási (1) felsőoktatási intézmények (7) felsőoktatási rangsor (3) felsőoktatási rendszer (2) felsőoktatűsi (1) felvételi (19) felvételi azonosító (2) felvételi határidők (1) fesztivál (1) fürstenfeld (1) gazdálkodási menedzsment (1) gólyabál (2) gólyatábor (2) gyakorlat (3) győrffy miklós (1) határidők (10) háttérképek (2) hvg diploma (1) idegennyelv (2) idegenvezető (9) idő (4) intézmények (6) iroda (1) jazz (2) jelentekzési (1) jelentkezési (4) jelentkezési határidők (4) jelentkezési lap (7) kalandok (1) kapcsolatok (1) karácsony (2) keresztfélév (1) kétszakos (2) kétszakosság (1) kodolányi (10) költségtérítéses (3) kommunikáció (1) kreditrendszer (1) külföldi (3) külföldi gyakorlat (5) lap (1) máté krisztina (1) média (1) média kommunikáció (4) munka (9) munkanélküliség (1) munkba (1) nap (2) napok (1) naptár (5) nemzetközi (2) nemzetközi tanulmányok (2) nyílt (3) nyílt napok (3) oklevélmelléklet (1) ölelés (1) önismereti (2) önismereti tesztek (2) ösztöndíj (1) pályaválasztás (18) ponthatárok (3) pontszámítás (3) pótfelvételi (1) rádió (1) rangsor (5) rendszer (2) sopron (1) stockholm (2) szakma (1) székesfehérvár (1) szerelem (1) támogatás (1) tanulás (1) tesztek (2) tippek (11) tisza (3) történelem (2) továbbtanulás (1) turizmus vendéglátás (10) utazási (3) vidék (2) vihar (1) Címkefelhő

Milyen szakmát válasszak? - Előadóművészet: jazzének és jazzhangszer

2011.01.31. 16:49 Anna szerint

Úgy van rendjén, ha ezt a szakot - aminek a leírását Ádámnak köszönhetitek - veszem a sor elejére, hiszen bár viszonylag keveseket érint, fontos szak, amelyet ráadásul csak két helyen oktatnak az országban: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Kodolányin.

Az Educatiora is azért mentünk (na jó, én amúgy is mentem volna, de Ádámot ez motiválta), hogy személyesen beszélgethessen olyan emberrel, aki a Kodolányi Jazz tanszékén tanul. Álmai pedig valóra váltak, egy nagyon kedves és temperamentumos lánnyal csacsogtak vagy másfél órán keresztül, és jobb program híján én is részese lettem a beszélgetésnek, amit aztán nem bántam meg, sőt kifejezetten megszerettem - már látatlanban is - a jazz szakon tanulókat.

A szakra azoknak érdemes jelentkezniük, akik valamilyen hangszeren (a főtárgyak: a basszusgitár, a dob, a harsona, a trombita, a szaxofon) nagyon jól játszanak, vagy nagyon jól énekelnek - de ebben az esetben az alapfokú zongora tudást elvárják. Egy évfolyamra nagyjából 15-16 embert vesznek fel, a felvételi pedig teljesen eltér az átlagostól: írásban zeneelméletet, míg gyakorlatban hangszeres játékot várnak el - ez alapján döntenek a felvételről (de a lányzó elárulta, volt olyan, aki három hónap alatt szerezte meg basszusgitárjával a kellő gyakorlatot, hogy felvegyék - de az is igaz, hogy előtte hosszú éveken át dobolt, és zongorázni is tudott).

Amiben szerinte erős az oktatás, hogy hangsúlyozzák a cél „a saját önmagukra találás zenei téren", sőt idéntől már többféle zenei stílus - így az etno, a blues, a jazz, a pop -közül lehet kiválasztani azt a két szakirányt, amire specializálódni akar az illető.

Mindez azért fontos, mert az elvük az is, hogy univerzális zenészeket képezzenek, akiknek nem okoz problémát egyik stílusból a másikba való átjárás. És, bár zeneszerző szakirány vagy szak nincsen, hangszerelést tanulnak az évek alatt, ugyanis az egy évfolyamba járóktól minden évben 3-4 zenekart alakítanak ki, hogy a zenekari közös munkában is gyakorlatot szerezzenek a hallgatók. Ahogy az ének szakos újdonsült ismerősünk magyarázta, szinte egész nap folyamatosan zenélnek, és annyira szükségük van a dallamokra, hogy a legtöbbször tanítás után is a hangszereikhez nyúlnak. Ahogy a lány fogalmazott: „a legtöbb órán együtt vagyunk, mondhatom nagyon családias a légkör, de persze nyitottak vagyunk más szakosok felé is".

A székesfehérvári Kodolányin (jazz tanszék csak itt van) luxus dolga van a jazz tanszékeseknek: a főtárgy helyiségeken kívül (mint a fent említett basszusgitár, dob, szaxofon stb.) hangszeres próbahelyiségek, kiszenekari gyakorlóterem, ráadásként egy 55 négyzetméteres stúdió áll a rendelkezésükre (a technikai felszereltségről bővebben ITT olvashatsz). Akik odajárnak bármikor gyakorolhatnak a termekben (konkrétan a nap 24 órájában, ha ihletük van, és ez tény, hogy ilyet sehol sem biztosítanak), míg a hangstúdióban felvételeket is készíthetnek, így például most van szervezés alatt, hogy az egyik tanszéken tanulókból álló együttes demolemeze elkészülhessen.

Ami Ádámot nagyon fellelkesített az az ún. jam session-ok léte volt, amire azóta kíváncsi, hogy a székesfehérvári nyílt napon szóba került a Kodo Café-ban. Ezen megmozdulások alkalmával - melyek egyfajta gyakorlatszerzést jelentenek a nyilvánosság előtt, másfelől mint hagyományos heti szórakozás van jelentőségük - a jazz tanszék diákjai leviszik a kávézóba a hangszereiket és tanszéken található hangszereket is, hiszen az esemény lényege az is, hogy a jammelgetésbe mások is bekapcsolódjanak. Ezek a napok két kategóriába sorolhatóak: van, amikor sztárvendéget hívnak meg, aki a diákokkal közösen zenél; és vannak esték, amikor meghívott zenekarok egy órás koncertet adnak, és utána veszi kezdetét a jam session (bár a koncerteknek a legtöbbször akkora sikere van, hogy kénytelen végig a meghívott zenélni).

Mivel a jazz tanszékkel kapcsolatban szinte minden Székesfehérvárhoz kötődik, általában a kollégiumban vagy albérletben laknak a hallgatók. A kollégium éri meg a legjobban, fél év 58 ezer forintba kerül, és a teljes nyolcadik szint a jazz tanszékeseké, így senki nem lepődik meg azon, ha muzikális hangok csapnak fel a magaslatról. (Egyébként a fiúk-lányok aránya kivételesen a fiúk javára dől el: általában 80 százaléka fiú a szakon hallgatóknak.)

Akik itt tanulnak, nem csak szak, de alkotó társai is egymásnak, sőt van olyan zenekar, amiben diák és tanár egyaránt részt vesz. Pély Barna és Mits Gergő pedig félévente szervezi meg az OPEN STAGE-et, ahol a fővárosi nagyközönség előtt mutatkozhatnak be a Kodolányi hallgatói (rendezvényekről ITT bővebben). 

A közeg partneri, de a tiszteletet mindenki megadja a másiknak, ez fokozottan igaz a tanárok irányába, akik a legnagyobb hangsúlyt a gyakorlati vizsgákra fektetik, amelyek mindenkinek a főtárgyából vannak, emellett a megalakított zenekarok is vizsgáznak, ezek az ún. zenekari vizsgák.

Akik itt végeztek két lehetőség közül választhatnak (illetve persze több közül, nekünk kettőt emeltek ki): vagy továbbtanulnak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterszakán (a két intézmény együttműködésének egyik fontos eleme a művészeti menedzser mesterképzés, így a hallgatók képesek lesznek magukat és produkcióikat menedzselni, illetve sikeres karriert felépíteni a mai modern popkultúrában és a komolyzene világában egyaránt), vagy külföldön folytatják a tanulmányaikat, sőt arra is van lehetőségük még a tanulmányi évek alatt, hogy Erasmussal menjenek külhonba. Ebben az esetben saját maguk választhatják ki melyik intézményben szeretnének tanulni, és, ha felvették a kapcsolatot az iskolával a Kodolányi elintézni, hogy oda kapják az ösztöndíjat, ahol szeretnék. 
 

Szakirányok:
jazzének
jazzhangszer (jazz-zongora, jazzgitár, jazz-basszusgitár, jazzszaxofon, jazztrombita, jazzharsona, jazzdob)

Specializációk:

Pop
A specializáción keresztül megismerjedhet a XX-XXI. század híres előadóival, a popkultúrával, elektronikus hangszerelési és zeneszerzési technikákkal, kiadói ismeretekkel, szerzői joggal, zenetörténettel és a hip-hop tánccal.

Rock
A képézés második évétől a XX-XXI. század híres előadói, rock történet, elektronikus hangszerelés és zeneszerzés, divat történet a XX-XXI. század stílusainak tükrében, kiadói ismeretek, szerzői jog témakörökben szerezhet plusz ismereteket.

Etno
A specializáció keretei között betekintést nyerhet a kelet-európai népzenébe és kultúrba, néptáncba (táncház), kelet-európai folklór- és tanulmányutakon vehet részt és képezheti magát kiadói ismeretek és szerződi jog témakörökben.

Új hangszerek a specializáción belül: furulya és duda (fúvósok), harmonika (zongoristák), nagybőgő (basszusgitárosok), népi ütőhangszerek (dobosok), lantfélék ésé citera (gitárosok), népdal és választott hangszer (énekesek).

Akik tanítanak:

 

Szólj hozzá!

Címkék: jazz pályaválasztás kodolányi

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabbtanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr642631207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása